Dagens PS

De har betalat flera tusen miljarder för lite skatt

Amerikaner betalar för lite skatt. USA:s skatteverk uppskattar att landet har sitt största skatteunderskott någonsin och planerar fler revisioner riktade mot höginkomsttagare
Amerikaner betalar för lite skatt. USA:s skatteverk uppskattar att landet har sitt största skatteunderskott någonsin och planerar fler revisioner riktade mot höginkomsttagare. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 okt. 2023Publicerad: 13 okt. 2023

Under 2020 betalade amerikaner flera tusen miljarder kronor för lite i skatt. USA:s skatteverk säger att det nu ska bli ändring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rekordsumman 688 miljarder dollar, cirka 7 561,56 miljarder kronor, så mycket mer uppskattar det amerikanska skatteverket IRS att amerikanerna borde ha betalat i skatt år 2020, det skriver Wall Street Journal.

Ett ökat skattegap

Det här är det största skatteunderskottet någonsin i USA och IRS planerar nu fler revisioner riktade mot skattebetalare med hög inkomst.

Av det rekordstora skatteunderskottet beror 542 miljarder dollar på underrapportering, resten handlar om personer som inte lämnat in sina deklarationer i tid eller som inte har betalat sin skatt.

Jämfört med skatteåren 2017 till 2019 är killnaden över 138 miljarder dollar, cirka 1 516,71 miljarder kronor, och mycket de ökade skatteskulderna beror på ekonomisk tillväxt.

“Denna ökning av skattegapet understryker vikten av ökade IRS-efterlevnadsinsatser på nyckelområden”, säger IRS-kommissionären Danny Werfel i ett uttalande, skriver Wall Street Journal.

ANNONS

Senaste nytt

Ökar sina revisioner

Enligt IRS har det även skett en förändring med en övergång från löneinkomster där skatten dras, till gig-jobb, där inbetalningen av skatt inte efterlevs lika väl.

ANNONS

Den största delen av de obetalda skatterna, 182 miljarder dollar, drygt 2 000 miljarder kronor, berodde på affärer som inte deklarerats och jordbruksinkomster som feldeklarerats.

Fler kommer betala skatt

IRS ökar nu sina revisioner av höginkomsttagare. Myndigheten förbereder sig också för en anstormning av ytterligare rapportering från gig-arbetare och entreprenörer när nya regler för deklaration av inkomster via betalningsappar träder i kraft för skatteåret 2023.

När det finns information från tredje part som rapporterar inkomster är skattebetalare mer benägna att följa regler.

“Om folk vet att IRS har den informationen kommer de inte att underrapportera”, säger Natasha Sarin, till Wall Street Journal. Hon är professor i juridik i Yale och tidigare finanstjänsteman.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Microsoft har flera miljarder i skatteskulder Dagens PS

Läs mer: Ågerup förmögen – trots rekordskulden Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS