"Tickande konkursbomb" enligt experter

Uppdaterad: 12 juni 2022Publicerad: 12 juni 2022
skatteexpert
Skatteverket administrerar de tillfälliga anstånden av skattebetalningar från företagen som bland annat beskrivs som "en tickande konkursbomb". (Foto: TT)

Det är företagens skuldnota för anstånd med skatter till staten, enligt Di närmare 31 miljarder kronor, som skatteexperten betecknar som ett stort hot.

ANNONS
ANNONS

Tidningen skriver också att det är “en brutal miljardskuld” som företagen har till statskassan.

Det är de tillfälliga anstånden av skatter som det alltså handlar om och som från början rörde sig om 64 miljarder kronor.

Fortfarande återstår knappt 31 miljarder kronor som företagen ska betala efter pandemin, berättar Dagens Industri och uppger att Skatteverket fått in runt 15 000 ansökningar från 6 000 företag.

Företagen har, framgår det, tre år på sig att betala de skatter som skjutits upp och mer än 13 000 ansökningar har redan beviljats.

Men där utöver har  enligt artikeln fått in ytterligare 56 000 ansökningar om anstånd.

Svenskt Näringsliv kallar det “tickande konkursbomb”

Samtidigt växer skuldberget med anståndsavgifter och kostnadsräntor och Svenskt Näringsliv har liknat det vid “en tickande konkursbomb”.

Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, säger till Di att staten skjuter krisen framför sig.

“Man tycks ha bestämt sig för att anståndskraven inte ska bli en bubbla som spricker, utan en ballong som pyser ut.”

Han tror att många företag får problem att återbetala sina skatteskulder där det tidigare så svårt pandemiutsatta hotell- och restaurangbranschen står för en hög andel av de tillfälliga anstånden med skattebetalningar.

Advokaten och konkursförvaltaren Petter Vaeren på advokatbyrån 7 Wise säger till Di att han är övertygad om att förtagen inte kommer att mäkta med att betala tillbaka sina skatteskulder, oberoende av återbetalningsplaner och förlängda tidsfrister.

Han får stöd av advokatkollegan Lars-Henrik Andersson på advokatbyrån Cirio som talar om en “perfekt storm” och spår en kommande konkursvåg i spåren av förtagens uppskjutna skatteskulder till staten.

Läs även: Svårt när skatteanstånd ska betalas

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS