Dagens PS

Svårt när skatteanstånd ska betalas

Svensk Handel tror att det blir svårt för många företag att betala tillbaka skatteanstånd
Svensk Handel tror att det blir svårt för många företag att betala tillbaka de skatteanstånd de fått. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 maj 2021Publicerad: 14 maj 2021

Hotell- och restaurangbranschen tillhör de branscher som drabbats hårdast av pandemin. Var femte företag i branschen har ansökt om skatteanstånd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pandemin har orsakat problem för många företag, och ett av de stöd företag har kunnat ansöka om är anstånd med inbetalning av skatter och arbetsgivaravgifter.

Var femte företag

I en rapport har Johan Kreicbergs, ekonom på Svenskt Näringsliv, granskat vilka företag det är som har sökt skatteanstånd och sett att hotell- och restaurangbranschen sticker ut. Fler än 6 000 företag, det vill säga 20 procent av företagen i branschen, har sökt skatteanstånd.

Sammanlagt har hotell- och restaurangbranschen sökt anstånd på sex miljarder kronor, det är mer än 40 procent av hela branschens rörelseresultat, detta trots att andelen företag i branschen som sökt anstånd “bara” är 20 procent.

Ska betalas tillbaka om ett år

Det här oroar Johan Kreicbergs. De anstånd som företagen beviljades förra året ska betalas tillbaka i april nästa år.

Det finns visserligen en förväntan om att verksamheten i branschen ska komma upp i normala nivåer under årets andra hälft, men Johan Kreicbergs menar att det inte räcker.

Svårt för många företag

“Men för runt 5.000 företag så kommer det att bli svårt, säger han till Dagens Nyheter. “Jag har svårt att se att att det blir annat än en konkursexplosion i just de här branscherna om de tvingas att betala allt i april nästa år”, tillägger han.

Förslag för att underlätta

För att underlätta för de företag som ska betala sina skatteanstånd föreslår Johan Kreicbergs flera åtgärder i sin rapport. Ett av förslagen är att företagen ska få längre tid på sig att betala, tre till fem år.

Han föreslår också att banklån med statlig garanti, den så kallade Företagsakuten, ska förlängas och bättre passa de företag som behöver den som bäst.

“En del företag kommer ändå gå i konkurs, det går inte att undvika, men vi kan i varje fall rädda en hel del företag och därmed jobb”, säger ‘Johan Kreicbergs till DN.

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS