Tillgången på sill och strömming har minskat drastiskt för kustnära fiskare i Östersjön, rapporterar Sveriges Radio. Det drabbar bland annat surströmmingssektorn.

ANNONS

Sillen i Östersjön har minskat år för år. Men de senaste två-tre åren har minskningen varit drastisk. Det konstaterar såväl lokala fiskare som Havs- och vattenmyndigheten.

”De sista tre åren har det varit otroligt illa. Det är inte ens värt att hålla på att fiska strömming längre”, säger fiskaren Dennis Bergman i Norrsundet norr om Gävle, till Sveriges Radio.

Han förklarar att kustnära fiskare i tio års tid har varnat för dagens utveckling, och att näringar som bygger på sillfiske kan få stora problem.

Även surströmmingsindustrin rapporteras ha fått in mycket små mängder fisk hittills i år.

Trålfiske och klimatförändringar bakom sill-tapp

Anledningen till den stora minskningen av sillbeståndet är inte klarlagd. Det trålfiske som pågår längre ut till havs kan vara en av anledningarna, men Havs- och vattenmyndigheten utesluter inte att miljö- och klimateffekter också kan ha påverkat situationen.

ANNONS
ANNONS

I ett forskningsprojekt kommer man därför tillfälligt att flytta trålgränsen från kusten i begränsade områden och under en begränsad tid.

Läs också:

Oskars stänger ned – slut på strömming efter 67 år [Dagens PS]
Studie: Ny metod tar till vara hela fisken [Dagens PS]
Dyrare än någonsin att fira midsommar [Dagens PS]