Midsommar väntar runt hörnet, men enligt SEB:s årliga Midsommarindex kommer årets midsommarbord bli det dyraste någonsin. 

ANNONS

Inflationen som stigit snabbt världen över har lett till att priset på varor skjutit i höjden. De förhöjda priserna på livsmedel och energi har särskilt legat i blickfånget.

Enligt SEB är det nu alltså dyrare än någonsin att fira midsommar.   

“Ja, jösses, så mycket dyrare det blivit”, säger Marcus Widén, ekonom på SEB med ansvar över bankens Midsommarindex. “Eftersom tyngdpunkten på midsommarbordet är mat bidrar den snabba prisökningen på livsmedel till att utgifterna för midsommarfirandet blir märkbart högre än förra året.”

Kaffe dyraste varan

Några varor som är särskilt dyra just nu är bär, som i maj ökade i pris med 12 procent, och kaffe, vars pris jämförelse med förra årets midsommar stigit med hela 40 procent. Det kan därför vara en god idé att snåla på bären och bjuda på te istället för kaffe efter maten.

Widén tror dock inte att de höga matpriserna kommer att hindra svenskar från att samlas runt midsommarkransen, eftersom 2022 blir första året på två år där man kan fira utan restriktioner.

Satsa på sill och nubbe

Han tipsar dessutom om de varor som ökat minst i pris. “Ska man ändå använda vårt midsommarindex som guide för att hitta det mest prisvärda i termer av lägst prisökningstakt är svaret givet – satsa på sillen och nubben som båda ökat med under en procent.”

Eftersom priset på drivmedel också skjutit i höjden, med 41 procent sedan förra sommaren, kan det även vara en god idé att välja kollektiva transporter i midsommar istället för att ta sin egen bil. 

ANNONS
ANNONS

Läs hela rapporten om bankens index här.

Läs mer: Dyrt att ta bilen i midsommar: Så kör du billigare

Läs mer: Sveriges mästerkocks bästa sillrecept