Dagens PS

Shepards dotter reser med Jeff Bezos rymdraket i dag

Jeff Bezos
Dottern till Nasa-astronauten Alan Shepard (infälld bild) är med på Blue Origins tredje rymdresa i dag. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 dec. 2021Publicerad: 11 dec. 2021

En tredje raket av Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin skjuts upp i dag. Rymdfärden beräknas till 11 minuter och med på resan är den legendariske astronauten Alan Shepards dotter. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förutom en besättning på sex medlemmar är sex privata resenärer ombord, däribland alltså Laura Shepard Churchley, dotter till den första Nasa-astronauten Alan Shepard, enligt ett pressmeddelande på rfi, som uppger att uppskjutningen är planerad till 8:45 lokal tid från företagets bas i Texas.

Raketen “New Shepard” har fått sitt namn efter Laura Shepard Churchleys far Alan Shepard, som var den första amerikanen att resa till rymden 1961.

“Jag är väldigt stolt över min fars arv”, har Laura Shepard Churchley sagt i ett uttalande inför rymdresan.

Övriga privata resenärer är Michael Strahan, tv-profil och tidigare stjärna i amerikansk fotboll.

Laura Shepard Churchley eller Michael Strahan får åka med gratis i raketen medan de fyra övriga privata resenärerna betalar för resan.

De betalar för rymdresan

Dessa är Dylan Taylor, en ledande befattningshavare och filantrop inom rymdindustrin, investeraren Evan Dick och Bess Ventures grundare Lane Bess och Cameron Bess.

Under de tidigare Blue Origin-flygningar har Jeff Bezos varit med ombord, även Star Trek-skådespelaren William Shatner har varit med på en av de två resorna.

ANNONS

I fredags avslutade den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA sin granskning av Blue Origin, en granskning som inleddes i höstas sedan 21 tidigare och nuvarande medarbetare i ett anonymt brev slagit larm om bristande säkerhet kring bolagets raketer.

FAA: Utan visselblåsarskydd hotas rymdsäkerheten

FAA har dock inte kunnat se det finns några specifika säkerhetsproblem med raketerna och har nu därför lagt ned utredningen.

Samtidigt visar interna mejl från FAA som CNN tagit del av att den framtida rymdsäkerheten kan äventyras på grund av bristande skydd för visselblåsare.

FAA har i det aktuella fallet med de påpekade säkerhetsbristerna kring Blue Origins raketer inte haft möjlighet att prata med någon av ingenjörerna, eller samla in dokument, just på grund av det hysch-hysch som larmet omgärdats av.

Läs även: Anställda sågar Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS