Dagens PS

Anställda sågar Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin

Blue Origin
Nu får Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin kritik från sina anställda. (Foto: Blue Origin)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 01 okt. 2021

Nu sågar nuvarande och tidigare anställda Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin. Bland annat rör det sig om säkerhetsproblem och en sexistisk miljö.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är sammanlagt 21 Blue Origin-anställda som i en ny rapport anklagar arbetsgivaren för bland annat strikta avtal, säkerhetsproblem, och en sexistisk miljö för kvinnor.

Blue Origin har svarat på anklagelserna att företaget “inte tolererar diskriminering eller trakasserier av något slag” och “omedelbart” undersöker påståenden om tjänstefel, skriver CNBC.

Utbredd kritik

Kritiken kommer bland annat från en av de tidigare cheferna på Blue Origin, kommunikationschefen Alexandra Abrams.

“Jag är inte rädd för att de ska tysta mig längre”, sa Alexandra Abrams i en stor CBS-intervju under torsdagen.

Hon fick sparken från Blue Origin, utan några som helst förvarningar och att företaget “inte kunde lita på henne längre”.

De anställda uppger vidare att sexism är utbrett inom rymdföretaget och att det förekommer en rad exempel på sexuella trakasserier.

En tidigare chef ska ha förnedrat kvinnor på arbetsplatsen och kallat dem “baby doll” och frågat om deras dejtingliv. Företaget ska även ha varnat kvinnliga anställda från chefen som påstås ha haft en “nära personlig relation med Bezos.”

ANNONS

Företagets arbetskultur har slitit på de anställdas mentala hälsa uppger den nya rapporten, där en tidigare kvinnlig anställd med flera decennier inom flygindustrin, uppger tiden hos Blue Origin som “den värsta upplevelsen i hennes liv.”

Säkerheten halkade efter

Målet att så snabbt så möjligt komma ut i rymden gick före säkerheten på arbetsplatsen, hävdar de anställda vidare i rapporten.

“När Jeff Bezos flög till rymden i juli delade vi inte hans upprymdhet. I stället kände många av oss en överväldigande känsla av obehag. Några av oss orkade inte ens se på.”

“Att tävla med andra miljardärer och göra framsteg för Jeff – var viktigare än säkerhetsproblemen som skulle ha bromsat schemat.”

Läs även: Bezos stämmer Nasa för att ha gynnat Musk

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS