Sellpy straffas – anställda fick elstötar

Uppdaterad: 10 feb. 2023Publicerad: 10 feb. 2023
sellpy
Flera brister upptäcktes när Arbetsmiljöverket genomförde ett besök i Sellpys lagerlokal. (Foto: Adam Wrafter/SvD/TT).

Secondhand-försäljaren Sellpy får kritik för arbetsmiljön vid lagret i Upplands Väsby. Nu måste bolaget betala 123 000 kronor i sanktionsavgift, efter att Arbetsmiljöverket upptäckt flera brister. 

ANNONS
ANNONS

Det är inte första gången som Sellpy är i blåsväder. Bolaget, som grundades 2014, tecknade ett kollektivavtal först år 2022, efter flera års förhandling med fackförbundet Handels. Tidigare har också anställda larmat om att de övervakats med kameror som ljudupptagningar.

Nu har secondhand-försäljaren fått kritik från Arbetsmiljöverket, som vid ett två timmar långt besök upptäckte flera brister i lagerlokalen i Upplands Väsby. Det rapporterar Dagens Industri.

Anledningen till besöket var en anmälan om att två anställda fått varsin kraftig elstöt vid ett packband i Sellpys lagerlokal. Eftersom uppgifterna klassades som allvarliga, var de två inspektörerna förberedda på att göra en grundlig undersökning.

“Fast det ärendet var ganska snabbt avklarat. Packbandet var inte elektrifierat. Arbetstagarna hade fått en stöt på grund av statisk elektricitet”, säger arbetsmiljöinspektören Jenny Bengtsson till DI.

Truckar utan tillstånd

Men eftersom besöket var planerat till två timmar hade inspektörerna tid på sig att gå igenom lokalen noggrant.

“Vi var ju ändå där – och det handlar om skattebetalarnas pengar – så vi tog en runda i lokalerna”, berättar Jenny Bengtsson.

Vid inspektionen upptäcktes bland annat att Sellpy använde truckar utan tillstånd. Dels saknas skriftliga tillstånd för dem som får köra truckarna, dels finns risk att gående kan bli påkörda.

“Normalt utreder jag allvarliga olyckor och dödsfall och ser alla möjliga tänkbara svåra saker. Att hantera truckar toppar skalan över skador i arbetslivet”, säger Jenny Bengtsson.

ANNONS
ANNONS

Måste betala 123 000

Arbetsmiljöverket uppmärksammade också att anställda saknade skyddsskor och att en av nödutgångarna inte höll godkänd klass.

Sellpy måste nu betala drygt 123 000 kronor i sanktionsavgift och riskerar dessutom vite om inte bristerna åtgärdas.

År 2021 omsatte bolaget 403 miljoner kronor och visade ett rörelseresultat efter finansnetto på minus 37 miljoner kronor. Modejätten H&M äger 75 procent av aktierna i Sellpy.

Läs även: 

Begagnade saker populära när inflationen slår rekord

Lyxindustrin lockar yngre – köper secondhand

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS