Dagens PS

Så undviker du säkerhetsrisker vid uppsägningar

säkerhetsrisker
Uppsägningar medför säkerhetsrisker, men de går att förebygga. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 aug. 2023Publicerad: 08 aug. 2023

Att personal kommer och går är en naturlig del av företagande. Men hur säkerställer du som ansvarig att konfidentiell information inte lämnar bolaget? Här är tipsen som förebygger säkerhetsrisker vid uppsägningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppsägningar går i cykler i de flesta organisationer. Oavsett om du hanterar enstaka manfall eller brottas med hög personalomsättning i längre perioder, är säkra processer vid så kallad “offboarding” således något att ta höjd för.

Detta då en uppsägning i sämsta fall kan medföra säkerhetsrisker, skriver Computer Sweden.

Här har vi listat tre av de vanligaste fällorna och hur du som säkerhetsansvarig kan förebygga dem.

Att före detta anställda får med sig känslig data är en vanlig säkerhetsrisk. (Foto: Pixabay)
 1. Stöld av företagsinformation
  Att anställda medvetet eller undermedvetet får med sig hemlig data från bolaget är en av de vanligast förekommande riskerna.

  Det kan till exempel handla om kundlistor, egenutvecklade koder eller andra företagshemligheter.

  Så här gör du: Ett säkert avslut på en anställning börjar första dagen på arbetsplatsen då du som ansvarig tydliggör vilken data eller andra tillgångar den anställde har rätt till. Då kan du även begränsa användandet av system eller viss data.
 2. Insiders
  En missnöjd anställd utgör en potentiell säkerhetsrisk, och kan i sämsta fall utvecklas till en bitter insider. I synnerhet då personal som bestämt sig för att sluta, men ändå dröjer sig kvar, eftersom de tenderar att slarva med rutiner.

  Så här gör du: Ju tidigare du som ansvarig får nys om uppsägningar, desto bättre. Med ett proaktivt samarbete mellan HR, IT och säkerhetsavdelningen kan ni förekomma eventuella insiders och ta bort användarnas tillgång till känsliga system, men även mjukvarulicenser i god tid, skriver Computer Sweden.
 3. Skugg-it och informationssystem
  System som inte är beroende av ditt bolags IAM-arkitektur, utgör en stor risk vid uppsägningar. Till detta kommer SaaS-system och applikationer som kan användas utan någon specifik tillgång till nätverk eller att den anställde befinner sig fysiskt på kontoret.

  Så här gör du: I en tid då flertalet bolag förvarar sina tillgångar i “molnet”, är det av yttersta vikt att hålla koll på dina anställdas SaaS-användning. Det gör du enklast genom att skapa en förteckning över de moln- och SaaS-plattformar som nyttjas och av vem, och hålla den uppdaterad.

Läs även:

Färdigheten som gör dig framgångsrik på jobbet

Sugen på drömjobbet? Då ska du göra det här

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS