Dagens PS

Så tjänar staten pengar på prostitution

Prostitution skatt
Pengar från prostitution klassas som inkomst av tjänst. Nu ifrågasätts systemet – och Skatteverket delar kritiken. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 feb. 2024Publicerad: 12 feb. 2024

Staten tjänar pengar på prostitution, som klassas som inkomst av tjänst. Nu vill en utredare agera – och får stöd av Skatteverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett fall handlar om en prostituerad kvinna som av Skatteverket fick beskedet att hon var skyldig 60 000 kronor i skatt.

Polisen hade tidigare hittat kontanter i hennes lägenhet och upplyst Skatteverket om det.

Rådet: Starta företag

Prostitution betraktas i Sverige som inkomst av tjänst och kvinnan dömdes för att inte ha deklarerat inkomsterna.

Hon fick rådet att starta företag vilket hon gjorde och betalade under tio år skatt och moms på inkomsterna från prostitutionen,

Hennes revisor gav henne rådet att skjuta upp en del av skatten genom en periodiseringsfond, vilket hon gjorde.

Skatteskulden på 60 000 kronor uppkom i samband med att hon fått hjälp att ta sig ur prostitutionen och då avvecklat företaget.

ANNONS

Senaste nytt

”Inte rimligt”

ANNONS

Fallet refereras i SOU 2023:97, ”Utredningen om exitprogram för personer som är utsatta för prostitution”, med före detta justitiekanslern Anna Skarhed som utredare.

Utredningen har nu lämnats till ansvarig minister, Paulina Brandberg.

”Mot den bakgrunden är det inte rimligt att staten genom beskattning tar del av den betalning som en förövare lämnar till den som utnyttjas vid ett sexköpsbrott”, skriver utredaren.

Istället är det så att den nuvarande skattelagstiftningen ”lämpligen bör ändras för att undvika att staten på detta sätt tjänar pengar på prostitution” och vill se en ytterligare utredning i närtid.

Välkomnas av Skatteverket

Nu har Skatteverket svarat på utredningens kritik.

”Skatteverket välkomnar en sådan genomlysning”, skriver verket som konstaterar att ”med dagens regler beskattas prostitution som inkomst av tjänst”.

”Skatteverket vill redan nu säga att vi välkomnar en fortsatt utredning och genomlysning av frågan, i avvaktan på att vi ges möjlighet att lämna ett remissvar på utredningen”, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

ANNONS

Sex inget undantag

”Huvudregeln i inkomstskattelagen är att alla inkomster en person har är skattepliktiga. För att inkomsten ska vara skattefri krävs en lagreglering”, påpekar verket, och någon sådan finns inte för prostitution.

”Det finns därför inte någon laglig möjlighet för Skatteverket som myndighet att skattebefria inkomster från försäljning av sexuella tjänster”, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

Det man kan göra är att ”prioritera vilka verksamheter som kontrollen riktas mot”.

”Inte de utsatta”

”När Skatteverket medverkar i myndighetsgemensamma kontroller förekommer arbetsplatser där det misstänks bedrivas försäljning av sexuella tjänster. Kontrollerna i fråga riktas mot företagen, inte de utsatta personerna”, förtydligar Pia Blank Thörnroos.

Läs även:

Direktör dömdes för sexbrott – får miljoner – Dagens PS

ANNONS

M-politiker tar time out – misstänks för sexköp – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS