Enligt en kartläggning som SvD Näringsliv gjort sitter de 20 största Ica-handlarna i Ica-gruppens ägarlista på aktier till ett värde av 1,8 miljarder kronor.

ANNONS

Deras förmögenheter fick en bra start i slutet av 1990-talet när snacket gick om en börsnotering av livsmedelsjätten och det visade sig ganska snart att utbudet av aktier inte täckte efterfrågan. Börsklipparna är de som kom över ordentligt med aktier ändå, för dem har det blivit ”en lysande affär”, konstaterar Svenskan där Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, liknar det som skedde när Sovjetunionen rämnade.

”Jag skulle jämföra med när Ryssland bröt upp från Sovjetunionen och ett antal oligarker köpte på sig stora värden som sedan börsnoterades. Det är lite samma fenomen. De är Ica-oligarker”, säger Hemberg till tidningen.

Få av de rika Ica-handlarna vill kommentera uppgifterna i artikeln. Men en av dem – Claes-Göran Sylvén, ordförande i Ica-gruppen och en av de största ägarna – säger så här till SvD:

”Jag har varit extremt långsiktig i mitt ägande av Ica-aktier och har ökat mitt innehav i flera omgångar under snart tjugo år”.

Günther Mårder, vd för Företagarna, säger till Svenska Dagbladet att Ica är den koncern som genererat flest miljonärer i landet.

ANNONS
ANNONS

”Det är en framgångssaga, men som bygger på ett matoligopol i Sverige.”

LÄS MER: ”Största Ica-handlarna har aktier värda 2 miljarder” [SvD Näringsliv] ›