Så rika är bossarna på Ica

Uppdaterad: 15 sep. 2016Publicerad: 15 sep. 2016
Claes-Göran Sylvén är en av Ica-topparna som gjort ett lukrativt börsklipp. OBS! Bilden är ett montage. (Foto: TT)

Enligt en kartläggning som SvD Näringsliv gjort sitter de 20 största Ica-handlarna i Ica-gruppens ägarlista på aktier till ett värde av 1,8 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Deras förmögenheter fick en bra start i slutet av 1990-talet när snacket gick om en börsnotering av livsmedelsjätten och det visade sig ganska snart att utbudet av aktier inte täckte efterfrågan. Börsklipparna är de som kom över ordentligt med aktier ändå, för dem har det blivit “en lysande affär”, konstaterar Svenskan där Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, liknar det som skedde när Sovjetunionen rämnade.

“Jag skulle jämföra med när Ryssland bröt upp från Sovjetunionen och ett antal oligarker köpte på sig stora värden som sedan börsnoterades. Det är lite samma fenomen. De är Ica-oligarker”, säger Hemberg till tidningen.

Få av de rika Ica-handlarna vill kommentera uppgifterna i artikeln. Men en av dem – Claes-Göran Sylvén, ordförande i Ica-gruppen och en av de största ägarna – säger så här till SvD:

“Jag har varit extremt långsiktig i mitt ägande av Ica-aktier och har ökat mitt innehav i flera omgångar under snart tjugo år”.

Günther Mårder, vd för Företagarna, säger till Svenska Dagbladet att Ica är den koncern som genererat flest miljonärer i landet.

“Det är en framgångssaga, men som bygger på ett matoligopol i Sverige.”

LÄS MER: “Största Ica-handlarna har aktier värda 2 miljarder”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS