Dagens PS

Så lurar bedragare dig – genom Google Translate

bedragare
Bedragare använder ständigt nya knep för att komma åt dina pengar (Foto: Pixabay).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 22 feb. 2023

Många bedragare använder översättningstjänster för att lura sina offer vid ett e-postintrång. För ett år sedan härjade en manustjuv som kom åt bokmanus av kända författare, via översatta mejl. Så här ska du göra för att undvika att bli drabbad. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom några snabba klick kan du översätta en text från svenska till ett annat språk. Via tjänster som Google Translate kan du mata in en kort eller lång text, som blixtsnabbt genereras till en någorlunda korrekt översättning.

Supersmidigt – tycker studenter, privatpersoner, kontorsanställda och turister.

Fenomenalt – tycker bedragare.

Om någon i exempelvis USA vill komma åt dina uppgifter eller pengar, kan den skicka dig ett meddelande på svenska.

MISSA INTE: Netflix inför ny avgift – så drabbas du

E-postintrång ökar

Nu varnar säkerhetsforskare för nya försök till e-postintrång där översättningstjänster används. Det rapporterar Computer Sweden.

E-postintrången har ökat kraftigt under de senaste åren och står nu för drygt en tredjedel av alla cyberrelaterade brott.

ANNONS

Problemet har varit vanligare i engelskspråkig länder, men nu syns en ökning – på grund av översättningstjänster. Det innebär att bedragare har kunnat expandera sin verksamhet till andra länder.

ANNONS

Senaste nytt

Lurade till sig hundratusentals kronor

Flera företag i olika länder har uppgett att de drabbats av e-postintrång.

Bedragare har då lyckats lura de anställda att utföra betalningar på hundratusentals kronor till konton i Frankrike,  Storbritannien, Italien, Portugal och Tyskland.

Säkerhetsföretaget Abnormal Security varnar för grupperna Mandarin Capybara och Midnight Hedgehog, som kommunicerat med nyckelpersoner på svenska, danska och norska – bland annat.

Så kan företag minska risken

Hur ska man avslöja en bluff?

Man kan såklart leta efter grammatiska fel och stavfel. Upplevs texten i mejlet konstig eller osammanhängande? Då kan det vara en varningssignal.

ANNONS

Men ibland är texten korrekt. Så, vad göra?

Enligt Abnormal Security bör företag och organisationer skärpa sina rutiner och informera de anställda om fenomenet, för att minska riskerna för bedrägerier.

Helst bör man förhindra att de anställda inte får mejlen från första början, vilket kan regleras genom säkerhetssystem som använder maskininlärning och AI för att förstå identitet och avvikande beteende bland de mejl som företaget får.

bedragare

Författaren Jonas Jonasson har blivit utsatt för bedrägeri (Foto: Jessica Gow/TT).

Manustjuv använde översättningstjänster

Förra våren grep FBI en person som hade stulit bokmanus från kända författare runtom i världen under fem år. Bland de drabbade fanns svenska Norstedts förlag, författarna David Lagercrantz och Jonas Jonasson (“Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”). Mejlen var skrivna på svenska.

Lyckligtvis lyckades bedragaren varken komma över David Lagercrantz “Millenium”-manus, eller Jonas Jonassons senaste bok. Men det var en obehaglig upplevelse.

“Det jag känner är att någon har gjort och försökt göra inbrott i mitt liv, och jag har inte haft någon aning om vem det har kunnat vara, sa Jonas Jonasson i en intervju med SVT Kulturnyheterna. 

ANNONS

Läs även: Polisen: Bedragare är ute efter ditt elstöd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS