Ryss-kopplade Marabou stoppas av svensk fotboll

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
Marabou
Företaget Mondelez Sverige säljer choklad med bland annat varumärkerna Marabou, Daim, Japp och Aladdin. (Foto: TT)

Svenska fotbollförbundet väljer att stoppa samarbetet med Marabou sedan dess ägare Mondelez svartlistats av Ukraina för sin fortsatta verksamhet i Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Marabous ägare Mondelez har svartlistats i Ukraina eftersom de fortsatt har verksamhet i Ryssland.

Under helgen har Svenska fotbollförbundet valt att stoppa samarbetet med Marabou, som inte längre kommer att synas i samband några svenska landskamper.

”Väljer att stoppa”

”Vi har en pågående dialog med Mondelez Sverige om den aktuella situationen. I avvaktan på vad den leder till, väljer vi att stoppa planerade kampanjer och exponering”, säger Svenska Fotbollförbundets marknads- och försäljningschef Helena Taube Rehnmark.

Förutom Marabou äger Mondelez varumärken som Daim, O’boy och Philadelphia. Mondelez Sverige har sagt till DN att inga produkter som säljs i Sverige tillverkas i Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Är svartlistat

Ukraina har svartlistat Mondelez eftersom koncernen bidrar till Rysslands krigskassa.

Mondelez skriver i sin årsredovisning för 2022 att den ryska verksamheten står för 4 procent av omsättningen.

Utifrån bolagets omsättning på 31,5 miljarder dollar skulle det innebära en försäljning i Ryssland motsvarande cirka 13 miljarder kronor.

”Finansierar krig”

”De har tre fabriker där och bidrar genom tillverkning i Ryssland till att betala skatt till den ryska statskassan. Eftersom Ryssland är en krigsekonomi går pengarna på ett eller annat sätt till att finansiera Rysslands krigföring i Ukraina med det yttersta målet att utplåna Ukraina som en stat och nation”, skrev Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, tidigare i ett sms till TT.

Mondelez svenska pressavdelning skriver i en kommentar till TT att ”Vi säljer inga produkter i Norden som tillverkats i Ryssland. Mondelez Sverige har ingen direktexport till Ryssland”.

Läs även: Ny pralin i Aladdinasken – gissa vilken?

Läs även: Chokladjättar stäms för barnarbete

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS