Tillväxten i den privata tjänstesektorn i Sverige uppges vara ”robust”, men kriget i Ukraina efter Rysslands invasion oroar.

ANNONS

”Den ryska invasionen av Ukraina har dock påtagligt förändrat den globala omvärldsbilden, vilket kommer att ha negativa effekter på den svenska tjänstekonjunkturen även om den direkta exponeringen mot Ryssland och Ukraina är begränsad”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster), i ett pressmeddelande.

PMI-siffran backade i februari till 68,0 jämfört med 68,6 i januari.

Delindex för orderingång svarade för den största månatliga nedgången i februari följt av leveranstider och affärsvolym.

Delindex för sysselsättningen steg till den högsta nivån sedan 2018 och antyder om en alltmer utbredd sysselsättningsökning.

Så kan kriget påverka den privata tjänstesektorn i Sverige

”Index för leverantörernas insatsvarupriser backade något i februari men är kvar på höga nivåer (85,7). Risken för fortsatta höga insatsvarupriser har ökat i och med kriget i Ukraina och införande av sanktioner, vilket även kan leda till förnyade leveransstörningar och ökade produktionskostnader”, säger Jörgen Kennemar.

Silf/Swedbanks PMI-Composite index föll i februari till 65,3.

I januari var det 66,8 i januari.

ANNONS
ANNONS

Enligt Swedbank är det 14:e månaden i rad som indexet är över 60-nivån och det innebär enligt banken att näringslivet fortsätter att expandera i en snabbare takt än indexets historiska genomsnitt (55,8).

Det uppges vara drivet av tjänstesektorn, medan industrin tappar fart.

Läs även: Rejält tapp för svensk industrikonjunktur [Dagens PS]