Svensk industrikonjunktur tappar till den lägsta nivån på 17 månader i februari, visar nya siffror från Swedbank och Silf.

ANNONS

PMI-total noterades till 58,6 i februari jämfört med nedreviderade 62,2 i januari, och det är den lägsta nivån på 17 månader, konstaterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

”Den nedåtgående trenden i inköpschefsindex stärker bilden av en avsvalnande svensk industrikonjunktur. Samtidigt utmanas industrin av en ökad geopolitisk osäkerhet i och med den ryska invasionen av Ukraina med risk för negativa effekter på tillväxten och på företagens produktionsplaner”, säger Kennemar.

Fyra av fem delindex drog ned PMI-total i februari med störst negativt bidrag från orderingång följt av leveranstider, produktion och lager medan sysselsättningen gick mot strömmen.

Kan tolkas på två sätt

Leveranstiderna backade för femte månaden i följd, det kan vara en indikation på att flaskhalsarna börjar lätta, men det kan också enligt Swedbank vara en signal om att efterfrågan minskar i industrin.

Produktionsplanerna i industrin var under februari fortsatt expansiva och indexet noterades till 76,5, vilket uppges vara historiskt höga nivåer.

Prisökningar från leverantörsledet är fortsatt utbrett även om index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i februari för fjärde månaden i rad till 83,0. Förutom stigande rå- och insatsvarupriser kan kronförsvagningen bidra till fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna.

ANNONS
ANNONS

Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin, dels tjänstesektorn.

Läs även: Svenska storbolag stoppar verksamheter i Ryssland [Dagens PS]