Anklagelser om att företagen höjer priserna omotiverat mycket har mynnat ut i ett jättebråk mellan Riksbanken och Svenskt Näringsliv.

ANNONS

När Riksbanken i torsdags lämnade sitt räntebesked släpptes även den penningpolitiska rapporten.

I den skriver Riksbanken att företagen höjer sina priser mer än vad det finns fog för, berättar DN och citerar ett utdrag ur rapporten:

”Trots att kostnaderna för många företag har ökat snabbt har företagen ändå höjt lönsamheten genom att föra över kostnadsökningarna, och mer än så, till konsumentledet.”

Anklagelsen från Riksbanken om att företagen tar i för mycket tillbakavisas från Svenskt Näringsliv med emfas.

Företagen: Vi kompenserar inte för prisökningarna

En klar majoritet av företagen själva svarar i undersökningar som Svenskt Näringsliv gjort att de inte kompenserar för egna prisökningar.

Mot bakgrund av det här får Riksbankens attack arbetsgivar- och branschorganisationen Svenskt Näringsliv att gå i taket.

”Riksbanken som har så hög trovärdighet och legitimitet måste vara mer försiktig när man gör sådana här uttalanden. Det måste bygga på en mycket starkare analys än vad de har gjort”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Dagens Nyheter.

Mattias Erlandsson, biträdande chef för avdelningen för penningpolitik på Riksbanken, håller dock fast vid att företagens höjda priser inte är rimliga.

ANNONS
ANNONS

”De för över kostnadsökningar snabbare och mer än vad de brukar göra – det är vår analys”, säger han till tidningen men tillägger att Riksbanken kan göra en annan bedömningen efter den nya barometern som kommer i slutet av juli.

Sven-Olov Daunfeldt tror att Riksbankens slängt ur sig påståendet för att få argument att höja räntan mer, och det ”håller helt enkelt inte”, anser han.

Läs även: 7 av 10 företag spår bistra tider – inflationen spökar [Dagens PS]