Skenande inflation och kostnader gör att oron nu ökar bland företagen i Stockholm och Uppsala – gick från en kris till en ny.

ANNONS

Det svenska näringslivet har nyss lagt pandemin bakom sig.

Men den övergick snabbt i en ny kris – den kraftigt stigande inflationen.

I spåren av det ökar kostnaderna medan lönsamheten sjunker. Det visar en Demoskop-undersökning i huvudstadsregionen på uppdrag av Stockholms handelskammare och som omfattar 354 företag i Stockholm och Uppsala, skriver Dagens Industri.

Enligt rapporten har var fjärde företag på senare tid sett kostnaderna öka rejält till följd av inflationen, medan nästan hälften uppger att kostnaderna ökat i viss utsträckning.

Utsikterna ser dystra ut, enligt företagen

I rapporten vittnar en tredjedel av företagen att lönsamheten försämrats och ungefär lika många säger att de hanterar situationen med höjda priser, vilket drabbar företagens lönsamhet.

Nio av tio företag hanterar enligt undersökningen det rådande läget med en kombinationen av prisökningar och sämre lönsamhet.

Alla hushåll har inte råd att betala högre priser, men en övervägande andel av företagen har trots det för avsikt att höja sina priser på både ett och två års sikt, berättar Di med hänvisning till siffrorna i rapporten.

Var fjärde företag räknar också, framgår det, med höjda löner på grund av inflationen och Stockholms handelskammares chefsekonom Stefan Westerberg varnar nu för risken för löneglidning och att inflationen biter sig fast.

Det spiller även över på arbetsmarknaden, varnar han i Di:

ANNONS
ANNONS

”Det finns en uppenbar risk att stigande ränte- och levnadskostnader slår hårt mot arbetsmarknaden”.

Företagen tror att Riksbanken inte lyckas få ner inflationen och åtta av tio utgår från att konjunkturen försämrats om ett år.

Läs även: Svenska hushåll ännu mer pessimistiska [Dagens PS]