Dagens PS

Styrräntan dubbelhöjs – största höjningen på 22 år

styrräntan
Riksbanken med avgående riksbankschefen Stefan Ingves höjer som väntat styrräntan med 50 punkter – men dubbelhöjningen är ändå största höjningen på 22 år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 juni 2022Publicerad: 30 juni 2022

Nu står det klart hur mycket Riksbanken höjer den viktiga styrräntan, det blev en dubbelhöjning av räntan och den största höjningen på 22 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyss kom räntebeskedet från Riksbanken. Styrräntan höjs med 50 punkter, det vill säga 0,50 procentenheter till en styrränta på 0,75 procent.

“Direktionens prognos är att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande och förklarar att den dubbelhöjda räntan nu syftar till att hindra inflationen från att bita sig fast.

Att det blev en räntehöjning på 50 punkter är ingen överraskning. De flesta bedömare hade räknat med det.

Riksbanken: Inflationen urholkar hushållens köpkraft

“Många ekonomier återhämtade sig snabbt under fjolåret. Men de obalanser som uppstått när efterfrågan ökat snabbare än utbudet har förstärkts av Rysslands invasion av Ukraina och nya pandemirelaterade restriktioner i Kina. Detta har drivit upp priserna på energi, olika insatsvaror och livsmedel. Att inflationen är hög i både Sverige och omvärlden är kännbart för hushållen och urholkar köpkraften. Centralbanker världen över stramar nu åt penningpolitiken för att kyla av den ekonomiska aktiviteten och få ner inflationen”, skriver Riksbanken och berättar att direktionen även beslutat att dra ner på innehaven av värdepapper i snabbare takt än vad som beslutades i april.

“Riksbanken kommer under andra halvåret att köpa obligationer för 18,5 miljarder kronor i stället för som tidigare beslutat 37 miljarder. Med denna penningpolitik väntas inflationen sjunka tillbaka under nästa år och från 2024 vara nära 2 procent”, heter det.

Den nu höjda styrräntan med 0,50 procentenheter är den största höjningen på 22 år.

Riksbanken utgår från att inflationen kommer ligga kvar på över 7 procent resten av 2022.

ANNONS

“Det har varit kraftiga svängningar i inflationen och inflationsutsikterna är osäkra. Riksbanken anpassar som alltid penningpolitiken efter den ekonomiska utvecklingen och är beredd att höja styrräntan snabbare om det behövs för att säkerställa att inflationen kommer tillbaka till inflationsmålet”.

Läs även: Ny inflationschock i Sverige – högsta på 31 år

Läs mer: Sverige redan i recession och värre blir det 

Läs också: Swedbank spår dubbelt så hög boränta 

Missa inte: 7 av 10 företag spår bistra tider – inflationen spökar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS