En negativ framtidstro för tolfte månaden i rad. Det handlar om svenska handlare som därmed slår rekord i pessimism.

Svensk handels handelsbarometer mäter varje månad hur handlarnas förväntningar på framtiden utvecklar sig.

ANNONS

I dag presenteras siffrorna för mars och de visar att handlarnas framtidsförväntningar är negativa – för tolfte månaden i rad.

Negativt i allt

Det är ett rekord i pessimism. Det innebär att branschen ser negativt på utvecklingen framöver för försäljning, antalet anställda och lönsamheten.
Mycket i deras bedömningar indikerar dessutom att läget kommer att fortsätta bli sämre innan det blir bättre.

”Exceptionellt tuff”

”Handeln genomgår en exceptionellt tuff period. Vi tvingas konstatera att svenska handlare aldrig tidigare haft en så lång period av pessimistiska framtidsutsikter”, säger Svensk handels vd Sofia Larsen som är orolig.

”Vi måste ta siffrorna på allvar och inse vad som står på spel. Det finns tyvärr stor risk att vissa handlares livsverk försvinner, och arbetstillfällen med dem”, menar hon.

Tror inte på lönsamhet

Både handlare inom dagligvaru- och sällanköpshandeln tror på svag lönsamhet det närmaste kvartalet.

Bland annat har tron på lönsamhet inom dagligvaruhandeln sjunkit med 20 enheter på ett år.

”Hyreschocken som trädde i kraft vid årsskiftet och det faktum att köpkraften sjunkit i botten pressar handeln hårt. Riksbankens räntehöjningar slår nu till med full kraft. Det kommer dessvärre bli värre innan det kan bli bättre”, säger Sofia Larsen.

Blir dyrare

Dessutom fortsätter e-handeln att hacka. Ett stort tapp handlar om antalet jobb framöver.

ANNONS
ANNONS

Det ser Svensk handel som ett illavarslande tecken, inte minst utifrån att regeringen nu planerar att höja arbetsgivaravgifterna för unga mellan 19-23 år.

”Sämsta tänkbara”

”Att en regering som säger sig värna jobb och företagande gör det svårare för unga människor att få in en fot på arbetsmarknaden kan inte ses som annat än ett aprilskämt. Tajmingen är sämsta tänkbara. Vi kommer fortsätta att belysa regeringen om vinningarna som sänkta arbetsgivaravgifter medför”, avslutar Sofia Larsen.

Läs även: Handeln skulle ha slutat ta emot kontanter i dag [Dagens PS]