År 2017 förutsåg tre forskare att den svenska handeln helt skulle sluta ta emot kontanter i dag, den 24 mars 2023.

ANNONS

Niklas Arvidsson är professor på KTH och forskar om betalningssystem, han och två forskarkollegor, ville belysa att vi allt mer sällan betalar med kontanter, det rapporterar Computer Sweden.

Kontanter för dyrt för handlare

Forskarna menade att kontanthanteringen kommer bli så dyr för butikerna att den inte längre kommer löna sig, varför de tog fram ett datum för när de förutsåg att handeln skulle sluta ta emot kontanter.

De satte datumet till den 24 mars 2023, i dag, och vid en första anblick verkar inte deras förutsägelse ha slagit in. Niklas Arvidsson tycker dock inte att de hade helt fel.

Deras förutsägelse baserades på att 18 procent då betalade med kontanter i handeln och att den andelen skulle vara nere på 7 procent nu, vilket innebär att kontantbetalning inte längre skulle vara lönsam för handlare.

Prognosen stämmer exakt

Deras prognos stämmer exakt, brytpunkten för lönsamhet förskjuts bara lite. Förra året betalade 8 procent med kontanter så nu bör siffran hamna på 7,5 procent.

En opinion för kontanter har dock uppstått och världsläget har förändrats, det kan påverka handlarna så att de behåller kontanter även när det är olönsamt för dem, det skriver Computer Sweden.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Forskning: Då är cash inte längre king [Dagens PS]