Nu stoppar flera svenska storbolag sina verksamheter i Ryssland. Samtidigt får sanktionerna konsekvenser för bolagen.

ANNONS

Världen vänder Ryssland ryggen och avslutar många viktiga ekonomiska samarbeten. Det står även klart att svenska storbolag går samma väg, där till exempel AB Volvo tillfälligt stoppar sin produktion och försäljning i Ryssland, som Dagens PS berättade om.

Som resultat backade bolaget drygt tre procent på Stockholmsbörsen under måndagsmorgonen. Enligt AB Volvos presschef Claes Eliasson är det oklart vad som händer med de 1 300 anställda i Ryssland eftersom produktionen nu står still sedan måndagen.

”Exakt vad alla anställda får göra kan jag inte svara på. I viss mån finns det uppgifter i fabriken vad gäller service och underhåll, men det kommer inte att ske någon produktion.”

Storbolagen stoppar leverenserna

Lastbilstillverkaren Scania stoppade redan förra veckan sina leveranser till Ryssland och det gör även bilsäkerhetsjätten Autoliv även om båda bolagens produktioner än så länge fortgår i Ryssland.

Även Volvo Cars slutar med sina leveranser av bilar till Ryssland. Det rör sig dock om en liten marknad, enbart omkring 9 000 bilar förra året, uppger Di.

Betydligt större är verkstadsjätten Sandvik i Ryssland som 2020 såg landet som sin femte största marknad med en omsättning på 3,6 miljarder kronor. På måndagen gick bolaget ut med att all verksamhet stoppas i Ryssland. 

ANNONS
ANNONS

”Vi behöver reda ut i detalj vad som gäller och vad som kommer att gälla med anledning av sanktionerna. Därefter kan vi besluta om vilka åtgärder vi behöver vidta,” säger Sandviks presschef Johannes Hellström.

Läs även: S&P 500 föll sedan sanktioner införs mot Ryssland [Dagens PS]