Techbolaget Orderhero säljer lösningar med beställningsskärmar till restauranger. Men det är system som kan bryta mot lagen och orsaka extra utgifter för Orderheros kunder. 

ANNONS

Orderhero säljer olika digitala betal- och beställningslösningar till restauranger. Med hjälp av lösningen kan gäster beställa via en skärm och sedan hämta maten när den är klar. Problemet är att det finns brister i systemet, enligt en granskning som tidningen Breakit har gjort. För att kunna använda produkten måste restaurangerna först vidta extra åtgärder – i annat fall kan de riskera böter från Skatteverket.

Orderhero tar inte hänsyn till kassaregister

Anledningen är att bolaget kan bryta mot den svenska lagen om kassaregister, som kräver att restauranger har certifierade kassasystem.

Bolagets produkter är inte certifierade kassasystem. För att följa lagen skulle alltså restaurangen behöva ha minst två parallella system, något Orderhero inte har tagit hänsyn till, enligt Breakit.

Enligt Skatteverket är produkten inte laglig om restaurangens kassasystem inte är integrerat med betalskärmen. Brott mot regeln kan leda till en sanktionsavgift mot bolagets kunder – alltså restaurangerna.

Bolaget har försvarat sig med att skärmarna snarare är att betrakta som en beställningsautomat. Man menar också att det är tillåtet att organisera restaurangverksamhet på det här sättet så länge kvitton räknas in vid dagens slut.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Omfattande fusk i städbranschen: ”Slaveri” [Dagens PS]