Ett nytt test visar att cykelhjälmen Hövding inte blåser upp vid krock med en bil som kör i 40 kilometer i timmen. Nu väljer Folksam att ta bort sin rekommendation av hjälmen.

ANNONS

Den uppblåsbara cykelhjälmen Hövding har under de senaste åren blivit ett populärt val bland svenska cyklister. När hjälmen lanserades 2005 marknadsfördes den som världens mest säkra cykelhjälm.

De tester som Hövding har klarat är vid krock med en bilar som kör 20 kilometer i timmen, vilket är den standardhastighet som hjälmar testas med. Hjälmen är därför CE-märkt. 

Vill inte lura kunder

Men enligt nya tester fungerar inte den hajpade airbag-hjälmen vid krock med en bil som kör 40 kilometer i timmen. Testerna utfördes av det tyska statliga testinstitutet BaST.

På grund av resultatet har Folksam beslutat att sluta rekommendera hjälmen till sina kunder, enligt Breakit. 

“Huvudskyddet behöver förstå att en krock sker, och vi fick svaret att det inte kommer att fungera i de hastigheterna”, säger Helena Stigson från Folksam.

“Vi har tidigare märkt Hövding med ‘Bra val’. Men nu känner vi att vi lurar våra kunder att de tror att de har ett fullgott skydd när de egentligen inte är skyddade i en kollision mot bil i högre hastigheter”, säger hon till Dagens Industri. 

Ifrågasätter kritiken

Försäkringsbolaget har tidigare velat utföra liknande tester och Hövding har då valt att inte delta.

ANNONS
ANNONS

Men Hövding ifrågasätter kritiken. “Vi har fem andra oberoende testinstanser som visar att vi har en säker produkt”, säger Hövdings vd Sofia Svensson

Hon tillägger att andra tester har visat att vanliga cykelhjälmar inte heller fungerar vid krock med bilar som kör i högre hastigheter.  

Läs mer: Risk att elbilar blir dyrare att försäkra än bensinbilar