Flygbolaget SAS redovisar en ny miljardförlust för tredje kvartalet, men förlusten är mindre än under samma tid i fjol.

ANNONS

Flygbolaget SAS resultat före skatt för årets tredje kvartal, maj till juli, landar på minus 1 358 miljoner kronor, en ny miljardförlust alltså men den är ändå lägre än under motsvarande period i fjol då SAS redovisade ett minusresultat före skatt på 2 071 miljoner.

Det här uppger Di.se och konstaterar att SAS intäkter för den nu aktuella rapportperioden stiger till 3 982 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 2 507 miljoner kronor under Q3 i fjol.

Vd noterar ökad efterfrågan

SAS nytillträdde vd Anko van der Werff uttrycker optimism i rapporten:

”Vi noterade uppmuntrande tecken under sommarsäsongen på en gradvis ökande efterfrågan”, kommenterar han och tillägger att även vaccinationsgraden ökat men att flygbolaget fortfarande har flera ”stora utmaningar” att tampas med.

Bland annat påpekar nye SAS-vd:n att deltavarianten av coronaviruset ökar och att det ”försenar återhämtningen”.

SAS tror på bokningar från fler fritidsresenärer framöver, men även att konkurrensen hårdnar.

SAS ”blöder pengar”

”Dessutom bokar kunderna sina biljetter närmare inpå avresedatum, vilket innebär att förmågan att flexibelt skala upp och ner kommer att vara en avgörande framgångsfaktor för flygbranschen framöver”, uppger Anko van der Werff, enligt Di.

På tisdagen berättade Dagens PS med hänvisning till DN att SAS ”blöder pengar” och att analytiker räknar med att SAS tvingas be sina huvudägare, svenska och danska staten, om mer stöd inom kreditramen på 3 miljarder kronor.

”Ju längre tid det tar desto mer kapital kommer de behöva ta in från ägarna”, sade norske analytikern Hans Jørgen Elnæs i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Analytikern kalkylerade med en förlust för SAS på 1 till 1,5 miljarder kronor i den nu aktuella rapporten, vilket stämde ganska väl.

SAS nye vd Anko van der Werff har tidigare jobbat för både Qatar airways och Air France/KLM, men senast kommer han från det colombianska flygbolaget Avianca.

Han prövas nu hårt i det prekära läget som SAS befinner sig mitt i en uppstart efter pandemin och där pressen är störst på att få i gång ett fungerande utrikesflyg under hotet om en ny smittspridning i Europa.