Statsminister Magdalena Anderssons uppmaning att rata utländsk arbetskraft och anställda arbetslösa svenskar totalsågas.

ANNONS

Både Svenskt Näringsliv och Företagarna dömer ut Magdalena Anderssons tal om att det är företagens ansvar att minska segregationen.

Det är dessutom så, påpekar Företagarnas vd Günther Mårder i Dagens Industri, att företagen väljer att rekrytera utländsk arbetskraft för att det saknas kompetens i Sverige.

”Det är lätt och sympatiskt att peka på att det är allas gemensamma utmaning. Men för det första har Sverige lägst andel enkla jobb i hela Europa. För det andra upplever företagen en stigande grad av rekryteringsproblem. Väldigt många som söker jobb saknar formell kompetens samtidigt som de har fel attityd”, säger Mårder som anser att många svenskar även är för dyra att anställa.

Magdalena Andersson (S) gjorde sitt utspel i en Di-intervju i tisdags och talade då om att ett sätt att bryta den negativa utvecklingen i utsatta områden är att företagen drar sitt strå till stacken genom att anställa inhemska arbetslösa.

”Plocka inte hit arbetskraft från andra delar av världen”, sa Andersson.

Men Günther Mårder anser att det inte är företagens ansvar eller uppgift att agera solodariskt utan att rekryteringar sker för att skapa mervärden för företagen.

Di uppger att bilden är att inhemska rekryteringsförsök ofta misslyckas.

ANNONS
ANNONS

Medan utländsk arbetskraft är driven och inställd på att arbeta, så finns inte samma mentalitet bland många svenskar i utsatta områden, enligt företagarnas företrädare.

Svenskt näringslivs vd Karin Johansson uppmanar i stället statsminister Magdalena Andersson att se till så att arbete lönar sig mer än bidrag, medan Mårder slår ett slag för en mer flexibel och uppluckrad arbetsrätt där den som missköter sig på jobbet riskerar att bli uppsagd med kort varsel.

Läs även: Ny skatt hotar företag – ”dåligt för Sverige” [Dagens PS]