Mitt i alla prisökningar flaggar S för en ny skatt mot företag som ska finansiera försvarets upprustning – ”dåligt för Sverige”, rasar kritiker.

ANNONS

Maria Mattsson Mähl, vd för utbildningsföretaget AlphaCE i Uppsala och ledamot i Liberalernas partistyrelse, anser att Socialdemokraternas aviserade skatt som ska bekosta stora delar av försvarets upprustning är fel väg att gå.

”Bara diskussioner om olika nya skatter påverkar företags investeringsvilja. Om man inte vet vad som händer inom ett område kanske man väljer inte investera. Det är dåligt för Sverige. Vi behöver ha människor som vågar ta risker och tänka långsiktigt”, säger hon till Tidningen Näringsliv, TN.

Den nya skatten går under namnet beredskapsskatt och statsminister Magdalena Andersson, tillika partiledare för S, deklarerade under Almedalsveckan i en intervju med Dagens Industri att det handlar om en skatt som ska betalas av de som har ”det allra bäst ställt”.

Markus Kallifatides, ordförande för S-föreningen Reformisterna, stöttar den nya företagsskatten till 100 procent och tycker att det är ”mycket rimligt” att ta ut mer skatt på kapital för att finansiera försvaret, berättar TN.

Företagarna är däremot oroade över den nya skatten vid sidan av en skenande inflation, höga bränsle- och energipriser och stigande räntor.

Det är inte rätt tillfälle att införa nya skatter på det svenska företagandet, som återhämtat sig till viss del efter pandemin, anser kritikerna.

Många företag brottas fortsatt med materialbrist och flaskhalsar i leveranskedjan vid sidan av stora prisökningar.

”Vi företagare klarar inte fler pålagor”, säger Maud Spencer, vd för Svalson, till TN där även Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, varnar för att den nya skatten på företag kan slå undan benen för flera av företagarna.

ANNONS
ANNONS

Han beskriver det som ”oerhört olyckligt” och anser att regeringen i stället borde satsa på att öka företagens tillväxt.

Så sent som 27 juli meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Socialdemokraterna står fast vid idén om en beredskapsskatt som är direkt riktad mot företag.

Läs även: ”Tickande konkursbomb” enligt experter [Dagens PS]