Extremväder som översvämningar och stormar har kostat försäkringsbolageni världen 38 miljarder dollar under första halvåret 2022, enligt uppskattningar från Swiss Re Institute. Det är en ökning på 22 procent jämfört med genomsnittligt data från tio år tillbaka.

ANNONS

Försäkringsutbetalningar i det första halvåret har de senaste tio åren uppgått itll 29 miljarder dollar i genomsnitt. 2022 har det blivit avsevärt dyrare.

Översvämningar i Australien blev kostsamma – de orsakade förluster på omkring 3,5 miljarder dollar och står ut som den dyraste naturkatastrofen för försäkringsbranschen under första halvåret 2022.

Hagelstormar och översvämningar fortsätter nu att orsaka försäkringsförluster. Under halvåret har en rad vinterstormar och nu extremvärme i delar av Europa, samt ett stort antal extrama åskväder i USA orsakat det stora antalet skador.

Översvämningar i Sydafrika såväl som i Indien, Kina och Bangladesh bekräftar att än större förluster är möjliga.

Extremväder orsakar omfattande förlust

”Effekterna av klimatförändringar är uppenbara i allt mer extrema väderhändelser, som de aldrig tidigare skådade översvämningarna i Australien och Sydafrika. Detta bekräftar den trend vi har observerat under de senaste fem åren, att det här orsakar försäkringsförluster i världens alla hörn”, säger Martin Bertogg, chef för Catastrophe Perils på Swiss Re.

”Till skillnad från orkaner eller jordbävningar är dessa faror allestädes närvarande och förvärras av snabb urbanisering i särskilt utsatta områden. Med tanke på omfattningen av förödelsen över hela världen krävs samma disciplin. riskbedömning som primära faror såsom orkaner”

Den globala medeltemperaturen för juni 2022 var cirka 0,3°C högre än genomsnittet 1991-2020, vilket gör den till den tredje varmaste juni någonsin.

ANNONS
ANNONS

Förlusterna under resten av året kan också bli omfattande, då torkan kan orsaka skogsbränder.

Globala ekonomiska förluster från naturkatastrofer och katastrofhändelser som orsakats av människor uppskattas till 75 miljarder dollar under första halvåret 2022. Mycket av dessa förluster har inte täckts upp med några försäkringar.

Läs också:

Pensionsbolag: Investera i katastrofförsäkringar [Dagens PS]
Extremväder i Italien skapar 50-procentiga prishöjningar [Dagens PS]