Extremvädret i USA har kostat motsvarande 1 300 miljarder svenska kronor. Ohållbart för många, men investerare ser chansen för tillväxt i katastrofförsäkringar.

ANNONS

Naturkatastroferna 2021 avlöste varandra. I USA gick det på biljonbelopp, och Tyskland slog kostnadsrekord. Försäkringsbranschen har fått ligga ute med stora summor. Men eftersom det tvingar upp premierna kan fonder kopplade till katastrofförsäkringar ha god tillväxtpotential.

”Effekten för investerare är att det tvingar upp premierna”, säger Tony Persson, ränte- och strategichef på pensionsbolaget Alecta, till Dagens Industri.

Han har investerat 450 miljoner dollar i fonder kopplade till katastrofförsäkringar.

Orkanen Ida var en av USA:s fem dyraste sedan 1980, men kostnaderna ligger nära dem som landet har haft för naturkatastrofet de senaste fem åren – 148 miljarder dollar per år.

Katastrofförsäkringar lönsamma av högre premier

Tyskland sitt eget kostnadsrekord efter sommarens kraftiga översvämningar, med skador för motsvarande drygt 400 miljarder kronor. Sammanlagt ligger kostanderna för världens extremväder på 2 500 miljarder kronor i världen.

Tony Persson på Alecta ser möjligheter när premierna tvingas upp.

ANNONS
ANNONS

”Katastrofmarknaden har varit katastrof i flera år, men det positiva med det för investerare är att det tvingar upp premierna. Marknaden måste nu täcka upp för förlusterna som skett, vilket fick premierna att gå upp mellan 10 och 15 procent nu i januari”, säger han.

Läs också:

4 av 10 amerikaner drabbade av extremväder [Dagens PS]
Experter om extremvädret: 2021 historiskt varmt år [Dagens PS]