Det krisande flygbolaget SAS skuld till norska staten omvandlas till aktier och Norge gör därmed comeback som SAS-ägare.

ANNONS

”SAS är skyldig det norska folket 1,5 miljarder kronor och vi vill minska risken för förluster så mycket som möjligt”, säger Norges näringsminister Jan Christian Vestre på en presskonferens.

Det har tidigare figurerat uppgifter om att norska staten kan bli ägare på nytt i SAS.

Detta är nu en realitet men Norge kommer inte att ge det tungt skuldsatta flygbolaget mer pengar utan omvandlar i stället skulderna som SAS har till staten till aktier, rapporterar bland andra Omni Ekonomi.

Sverige har i likhet med Norge gått med på att SAS konverterar sin skuld till aktier medan Danmark tänker pumpa in mer kapital i företaget.

Det sistnämnda säger Sverige och även nygamla ägaren Norge blankt nej till – det blir inga kapitalinjektioner.

ANNONS
ANNONS

SAS måste komma på en lösning ur krisen

SAS aviserade i samband med sin rapport för årets andra kvartal att en refinansieringsplan är nödvändig.

Efter det har uppgifter kommit om att flera utländska intressenter inte är främmande för ett maktövertagande av flygbolaget, däribland från kinesiska staten.

Norge lånade ut 1,5 miljarder kronor till SAS under pandemin och var tidigare ägare i flygbolaget.

Det var för fyra år sedan som norska staten sålde hela sitt innehav i SAS för 600 miljoner norska kronor, men nu blir man alltså åter ägare i flygbolaget.

Näringsminister Jan Christian Vestre konstaterar att SAS-styrelsen nu har en svår uppgift att hitta en lösning ur krisen, samtidigt som en omfattande pilotstrejk och lockout hotar bryta ut för SAS under natten mot onsdagen som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Så parerar SAS för strejken som berör totalt cirka 900 piloter i Sverige, Norge och Danmark.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här om vad som gäller för dig som strejkdrabbad SAS-resenär.

Läs även: SAS vd: Kan bli slutet för flygbolaget [Dagens PS]

Läs mer: Facket varnar: SAS flygsäkerhet hotad [Dagens PS]