Värmepumpsjätten Nibe gynnas av den globala halvledarbristen. Samtidigt rusar aktien med 80 procent sedan årsskiftet. 

ANNONS

Nibes affärsområde Element gynnas starkt av den globala bristen på halvledare, och täcker en dryg fjärdedel av verksamheten, det senaste kvartalet handlar det om över två miljarder kronor i försäljning.

”Nu sker det en kraftig utbyggnad av halvledarindustrin, och den ska ju utrustas med maskiner. Till den industrin är vi en stor underleverantör, genom framför allt tre bolag i USA”, säger Nibes vd Gerteric Lindquist till Di.

För Nibes del rör det sig om många produkter som tillverkas och säljs inom halvledarfabrikerna.

”Det är en mängd element, allt från enkla element till temperatursensorer”, klargör Gerteric Lindquist.

Aktien rusar

Samtidigt ser det bra ut för aktien som har stigit med nästan 80 procent sedan årsskiftet. Även lönsamheten ser bra ut – under det första halvåret var rörelsemarginalen 14,3 procent, jämfört mot det senaste fem årens snitt på 12,5 procent.

Halvledarbristen drabbar emellertid även Nibe som får ”kryssa så gott det går, det har varken blivit bättre eller sämre”.

Gerteric Lindquist tror det kommer ta ett tag innan problemet är löst och ”under tiden får man hålla på med omprogrammeringar och att hitta andra lösningar.”

ANNONS
ANNONS

För Nibes del är Gerteric Lindquist säker på sin sak där företaget har hittat en stabiltet där investerare ser på värmepumpar och hållbarhet som ”en väldigt intressant produktkategori och att vi är väldigt väl positionerade där”.

Läs även: Efter Nibes rally – svårt hitta ESG-bolag som inte gått starkt på börsen [Dagens PS]