Värmepumptillverkaren Nibes aktie har rusat med 370 procent på tre år.  För den som missat rallyt är finländska kraftjätten Fortum ett alternativ inom ESG-trenden och i övrigt är det svårt att hitta bolag inom hållbarhet som inte gått starkt på börsen. 

ANNONS

Nibe har rusat över 370 procent över tre år, att jämföra med Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, som har ökat med cirka 60 procent under samma period.

Svårt hitta gröna aktier

Enligt Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken, har det lett till att det numera är svårt att hitta hållbarhetsrelaterade aktier.

ESG-bolagen, där hållbarhet står i fokus, och som dessutom levererar stabila vinster och kassaflöden är väldigt få menar han.

”Många av de stora bolagen med beprövade koncept värderas med väldigt höga förväntningar på framtiden och det svårt att hitta något som inte redan har gått oerhört starkt på börsen”, säger Lars Söderfjell till Di.

Han säger vidare att det finns många gröna teknikbolag men det är ”svårt att se när och hur intjäningen kommer”.

Därför börjar Ålandsbanken leta efter så kallade ”transitionscase”.

Omvärdering på börsen

Det handlar om bolag som bolag vars verksamhet övergår till att bli allt mer hållbar och därmed kan leda till en omvärdering på börsen. Fortum är ett sådant innehav eftersom bolaget avvecklar sina kolkraftverk i Ryssland och Tyskland.

”Fortum har en planering för hur kolkraften ska avvecklas över tid och när de väl har gjort det ser vi en möjlighet att de värderas upp ganska ordentligt. Under tiden får man en direktavkastning på runt 5 procent”, säger Lars Söderfjell.

Studsade upp efter rapport

Hållbarhet har blivit ett något utvattnat begrepp på sistone, även på börsen. Men genom FN:s klimatrapport studsade många aktier upp igen, och framöver kan gröna investeringar på börsen vara en bra affär tror Oskar Ekman, mäklarchef på Erik Penser Bank.

ANNONS
ANNONS

”Grön energi kommer utan tvekan att vara ett högaktuellt tema på börsen i många år framöver”, säger han och tillägger:

”Det finns en uppsida i hela den gröna sektorn och Sverige har faktiskt en rad bolag som har fantastiska saker i sin pipeline och produktion, inte minst inom sol- och vindkraft samt lagring av energi.”

Läs mer: Stor miljöanalys: Här är vinnarna och förlorarna