Miljardsatsningar flyttar utomlands och Sverige tappar enorma belopp när storbolagen gör investeringar i andra länder på grund av långsamma tillståndsprocesser på hemmaplan. ”Det är ett starkt hot mot näringslivet”, säger Nicklas Skår, expert på miljölagstiftning på Svenskt Näringsliv.

ANNONS

Det senaste konkreta exemplet är Bolidens miljardsatsningar i norska smältverket Odda, som Dagens PS rapporterade om, och som följde det svenska gruvbolagets investering i den finländska koppar-­ och nickelgruvan i Kevitsa för fem år sedan.

Sega tillstånd

Att de sega svenska tillståndsprocesserna drar ut på tiden är Bolidens kopparprojekt Laver i Älvsbyn ett annat konkret exempel på.

Tillståndsprocessen har pågått sedan 2014 i projektet som skulle innebära investeringar på omkring 20 miljarder kronor och 3 000 arbetstillfällen.

Flyttar utomlands

Att Boliden nu satsar på Norge talar sitt tydliga språk menar Nicklas Skår på Svenskt Näringsliv där han beskriver Boliden som ”toppen av ett isberg”.

”De är ett av få bolag som vågar gå ut och säga som det är – att processerna i Sverige inte fungerar. Vi får ofta höra samma sak från både stora, men även små- och medelstora bolag”, säger han till Di och håller inte tillbaka med kritiken:

ANNONS
ANNONS

”Det är ett starkt hot mot näringslivet, men även mot miljö- ­och kli­matarbetet.”

Andra jättar, som LKAB ser tillstånds­frågan som det största hotet mot sina investeringsplaner på uppemot 400 miljarder kro­nor framöver.

Blir olönsamma

Enligt Nicklas Skår är det nu många bolag som hellre investerar utomlands än på hemmaplan eftersom miljöprocesserna tar alldeles för lång tid. Samtidigt säger han att stanna kvar i Sverige kan bli en dyr historia för bolagen.

”Anlägg­ningarna i Sverige tuffar på tills vidare, men förr eller senare kommer de inte längre vara lönsamma att driva.”

Läs mer: Norra Sverige: Krafttag krävs för att rädda investeringar

 

ANNONS
ANNONS