Boliden miljardinvesterar i det norska smältverket Odda. Därmed ska gruvbolaget fördubbla produktionen av klimatsmart zink.

ANNONS

Enligt Bolidens vd Mikael Staffas producerar Odda ”världens klimatsmartaste zink” vilket är en viktig anledning till investeringen på över sju miljarder kronor.

”Vi utvidgar nu kapaciteten och gör det på ett bra ekonomiskt sätt, med bra avkastning genom att vi gör en rejäl tek­nisk utveckling samtidigt som vi utnyttjar befintlig anläggning”, säger han till Di och tillägger att Boliden även kommer ”kunna utvinna bimetaller, som bly, guld och silver”.

Nöjd med norskt samarbete

Alla tillstånd är klara och det nya projektet ska färdigställas i slutet av 2024. Mikael Staffas är nöjd med det norska samarbetet.

”Norge har förstått värdet av en stark basindustri med bra villkor. Vi har haft en tuff, men bra tillståndsprocess som har landat i rimliga vill­kor. Vi känner ett starkt stöd i Norge – både lokalt och på centralpolitisk nivå.”

Aktien rasade

Nyheten att Boliden miljardinvesterar i Odda avslöjades under ett tidigarelagt styrelsemöte på onsdagen, en timme innan börsstängning. Bolidens aktie rasade från en uppgång på 5 procent och stängde på 1,2 procent, vilket är sämre än börsindex.

En helt naturlig börsreaktion enligt Mikael Staffas, som även inträffade när Boliden köpte den finländska koppar­ och nickelgruvan Kevitsa.

”Då tog det några veckor innan inves­terarna insåg att det var en ganska smart investering.”

För den nya investeringen i Odda förväntar sig Mikael Staffas ”klart över Bolidens avkastningskrav på 10 pro­ cent.”

Läs mer: Så ska Boliden nå sina högt ställda klimatmål till 2030

ANNONS
ANNONS