Miljardlån ska hjälpa Scandic ur krisen

Uppdaterad: 26 mars 2021Publicerad: 26 mars 2021
Scandic hotellkedja
Hotellkedjan Scandic planerar att ta upp ett så kallat konvertibellån på 1,6 miljarder för att klara sig fram till i höst. (Foto: TT)

Hotellkedjan Scandic planerar att ta upp ett så kallat konvertibellån på 1,6 miljarder för att klara sig fram till i höst.

ANNONS
ANNONS

Då räknar Scandic nämligen med att hotellmarknaden blir mer normal och fram till dess ber hotellkedjan om lånet, som ska gå att konvertera till aktier i bolaget.

Det måste dock godkännas först av ägarna på en extra bolagsstämma som är planerad att hållas den 21 april.

Scandics tre största ägare, AMF Pensionsförsäkring, Stena Sessan och Formica Capital har åtagit sig att teckna sig för totalt en halv miljard kronor av de nya lånen och har även åtagit sig att rösta för upplägget på extrastämman.

Utöver det här förlänger Scandic sina kreditavtal till 2023 hos DNB, Handelsbanken och Nordea på sammanlagt 6,65 miljarder kronor.

“Under det första kvartalet 2021 bedöms Scandics kassautflöde uppgå till cirka 1 100 miljoner SEK och Scandics tillgängliga likviditet bedöms uppgå till cirka 800 miljoner SEK per den 31 mars 2021”, skriver Scandic i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Erbjudandet och förlängningen av kreditfaciliteterna förväntas tillsammans att täcka Scandics likviditetsbehov, till dess att marknadsförhållandena har normaliserats och Scandic har ett positivt kassaflöde, vilket förväntas ske .under hösten 2021”.

Läs även: Scandic förlorade 6 miljarder 2020 »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.