Dagens PS

Scandic förlorade 6 miljarder 2020

Scandic hotellkedja
Hotellkedjan Scandic planerar att ta upp ett så kallat konvertibellån på 1,6 miljarder för att klara sig fram till i höst. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 feb. 2021Publicerad: 17 feb. 2021

Hotellkedjan Scandic tappade 71 procent av sin omsättning i fjärde kvartalet och gjorde förlust på 638 miljoner kronor. Nu kan man behöva be ägarna om mer pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anledningen till raset är – förstås – covid-19. Beläggningen på företagets hotell har under december och januari endast varit omkring 15 procent. Över jul och nyår stängdes ungefär hälften av hotellen.

“När andra vågen kom, jag tror ingen var riktigt beredd på den, att det skulle bli så mycket nedstängningar, säger Jens Mathiesen“, vd på Scandic, till TT.

Förlorat 6 miljarder

Totalt under 2020 gjorde Scandic en förlust på 6 miljarder kronor – jämfört med 2019 då man gjorde en vinst på 902 miljoner kronor. Nettoomsättningen gick ned 71 procent till 1,4 miljarder kronor, från 4,8 miljarder kronor ett år tidigare. Resultatet före skatt i fjärde kvartalet blev en förlust på 638 miljoner kronor. 2019 blev det en vinst på 164 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.

Men under 2021 tror vd:n Jens Mathiesen på en återhämtning. Under februari räknar han med en beläggningsgrad på 18 procent, en siffra han tror kommer att öka långsamt under våren för att sedan ta fart under sommaren.

“Jag brukar vara försiktig i mina bedömningar och jag tror att vi ska vara det när det gäller de kommande månaderna. När det gäller sommaren är jag jättepositiv”, säger han till TT.

“Allt handlar om att vi har kommit långt med vaccinationerna”, säger Jens Mathiesen.

“Bra dialog med huvudägarna” 

Scandic har permitterat tusentals medarbetare och förhandlat om hyresreduktioner på upp till 900 miljoner kronor med fastighetsägare under perioden 2020-2022. Koncernen har tidigare under pandemin bett ägarna om pengar, vilket kan bli aktuellt igen.

“Vi är ett jättestort företag och som vd är det min uppgift att se till att vi har tillgänglig likviditet. Vi har en bra dialog med huvudägarna och kommer att presentera en ny lösning inom kort”, säger Jens Mathiesen till TT.

Läs mer: Krisdrabbade Scandic slutar betala hyran: “Orimligt” – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS