Dagens PS

Migrationsverkets handläggningstider hämmar rekrytering

Migrationsverket
Migrationsverkets långa handläggningstider försvårar rekrytering. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 13 sep. 2022

Migrationsverkets långa handläggningstider för arbetstillstånd hämmar rekrytering hos bolag som behöver utländsk arbetskraft. Företagen tvingas istället rekrytera utomlands.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Migrationsverkets handläggningstider för arbetstillstånd är långt över det normala för tillfället, i september handlar det hittills om tio gånger det utlovade, uppger DN.

Handläggningstider hämmar tillväxten för bolagen

Det hämmar tillväxten för många bolag som teknikkonsultföretaget Expleo Technology Nordics i Göteborg. Eftersom bolaget behöver anställa nya ingenjörer har man tvingats söka sig till länder som Turkiet och Indien, där processerna är lättare än i Sverige. Den svenska delen av koncernen planerade att anställa omkring 90 nya konsulter under 2022, varav hälften konsulter som behöver arbetstillstånd. De långa handläggningstiderna har dock fått bolaget att tänka om.

“Vi märker att vi tappar tillväxt på grund av detta. Det är helt klart. Vi kan ju inte anställa så många som vi hade behövt”, säger vd:n Fredrik Blomberg.

Hämmande effekt hos arbetssökande

Det har även en hämmande effekt hos de som söker jobben, där hela processen kan ta upp till ett halvår.

“Kandidaterna vågar inte tacka ja, för de vet inte när de ska behöva säga upp sig där de jobbar nu och när de ska flytta”, uppger Blomberg.

Skyller på personalbrist

ANNONS

Migrationsverket, å sin sida, skyller på personalbrist och ett nytt regelverk som gör att handläggningarna kräver mer kompletteringar. Samtidigt strömmar ansökningarna in, och hamnar på hög.

“Bara hittills i år så har det kommit 9 000 fler ärenden än vad vi hade tänkt och det fortsätter att öka, säger Fredrik Bengtsson, Migrationsverkets regiondirektör i region syd.

Läs även: Enorm kompetensbrist trots tusentals högutbildade

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS