Dagens PS

Löneinflation – nästa chock för europeiska företag

För många företag i Europa är ökande strejkhot och löneinflation svåra problem att hantera mitt i energikrisen och en kommande lågkonjunktur
För många företag i Europa är ökande strejkhot och löneinflation svåra problem att hantera mitt i energikrisen och kommande lågkonjunktur. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

Europeiska företag som just nu hanterar den värsta inflationen och energikrisen på 40 år rustar sig för ytterligare en chock: löneinflation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Löneinflation och ett ökande strejkhot är något som många av Europas största företag står inför den här vintern, det skriver Bloomberg.

Över hela Europa pågår redan strejkaktioner när arbetare som lider av den största nedgången i realinkomst på flera år, kräver högre lön. De senaste månaderna har piloterna på SAS, produktionspersonal på biltillverkaren Stellantis i Italien och arbetare på Total Energies i Frankrike strejkat.

I november planerar personalen på brittiska Royal Mail strejker och personalen på den brittiska förpackningstillverkaren DS Smith, som levererar till multinationella företag, har röstat för att gå ut i strejk.

På väg in i lågkonjunktur

Flera länder i euroområdet är på väg in i en lågkonjunktur, men produktionen är nästan oförändrad, varför ökande lönekrav kan sätta press på bolagens resultat. Mark Schneider, Nestlé SA:s vd, anser att arbetarnas löner är en väldigt viktig fråga de kommande månaderna.

“Vi tittar på det här väldigt noggrant. I de flesta länder kommer dessa förhandlingar för 23 att utvecklas under vintern och under det första kvartalet”, säger han till Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Löneinflationen kan öka

I oktober steg priserna i euroområdet i genomsnitt med 10,7 procent, det är ett rekord. Lönerna ökade dock bara med 4,1 procent under det andra kvartalet, jämfört med ett år tidigare. Melanie Baker, seniorekonom på Royal London Asset Management säger att hon inte skulle bli förvånad om löneinflationen steg ytterligare.

ANNONS

Det skulle drabba medarbetartunga tjänsteleverantörer och återförsäljare hårdast. Om vi skulle få en lönespiral skulle centralbankernas ansträngningar att få kontroll på inflationen kompliceras. Det här försätter företag i en knepig position.

Accepterar inte fler prishöjningar

“För stora delar av industrin var det första halvåret lätt eftersom den kunde föra över prisökningar”, säger Philippa Sigl-Glöckner till Bloomberg, hon är vd för Dezernat Zukunft, en Berlin-baserad ekonomisk tankesmedja.

Medan företag som exempelvis Unilever, drev igenom rekordhöga prishöjningar, lämnades inte alla deras ökade material- och driftskostnader över till konsumenterna. Det kommer bli utmanande att ta igen den effekten på marginalen.

Philippa Sigl-Glöckner menar att den globala efterfrågan kommer försvagas och att köpare inte kommer acceptera ytterligare prishöjningar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Facken kräver 4,4 procents löneökning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS