Den norska ammunitionstillverkaren Nammo måste stoppa sin tilltänkta expansion i Raufoss – på grund av kattvideor, enligt vd:n Morten Brandtzæg.

ANNONS

Nammo (förkortning av Nordic Ammunition Group) vill bygga mer artilleriammunition till Ukraina, och hade hoppats att kunna expandera fabriken i norska Raufoss. Men företaget har fått nej – då all överskottsel i området just nu går till TikToks byggen av nya datacenter.

Det får Nammos vd att gå i taket.

”Vi är oroliga eftersom vi ser att vår framtida tillväxt utmanas av lagringen av kattvideor”, säger vd:n Morten Brandtzæg till Financial Times.

Han menar att tillgången till elektricitet är ett växande problem i Europa, och särskilt i Norden. Financial Times jämför med Sverige och Norrland, där man pekar på en konflikt mellan exempelvis grönt stål och datacenter.

”För Europa är detta ett stort problem för industrin: kritisk industri måste ha tillgång till energi. Jag tror inte att det är engångsföreteelser, jag tror att det är en trend för framtiden”, säger Morten Brandtzæg till Financial Times.

Politikerna har dock inte gett upp – de vill försöka lösa problemet så att Nammo kan expandera. Företaget samägs av den norska staten och det finska försvarsbolaget Patria. Företaget har också verksamhet i Karlskoga i Sverige.

”I denna speciella fråga kommer vi att arbeta för att säkra den försörjning Nammo behöver för att gå vidare med sina planer och kunna utöka sin fabrik. Det ligger i riksintresset att säkra deras möjlighet till utveckling”, säger Per-Gunnar Sveen, chef för kommittén för affärsutveckling i regionen Innlandet i Norge till Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Brist på ammunition hotar Ukraina – och Ryssland [Dagens PS]

Läs även: EU ska förse Ukraina med en miljon artillerigranater [Dagens PS]

Läs även: Tiktok förbjuds hos Försvarsmakten: ”Risk” [Dagens PS]