Dagens PS

Kvinnor tar plats bland de ultrarika

Alannah Weston är en av flera starka kvinnor som tagit makten över sin förmögenhet och startat eget bolag. (Selfridges/Facebook)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022

Antalet rika kvinnor i världen fortsätter att öka. En av dem är Alannah Weston, arvtagare till en av världens största detaljhandelsförmögenheter som tidigare i år startade upp familjeföretaget AWC Projects, skriver Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnor kan. Och de vet att bygga upp sin egen förmögenhet och förvalta densamma. I dagsläget står antalet förmögna kvinnor för 14 procent av världens 500 rikaste.

Hit hör Alannah Weston arvtagare till den kanadensiska entreprenören W.G. Galen Weston och god för en förmögenhet på 14 miljarder dollar, motsvarande 156 miljarder kronor, enligt Bloomberg Billionaires Index.

God för 156 miljarder kronor

Westons förmögenhet vilar delvis på andelar i Kanadas största livsmedelsbutik, Loblaw Cos men kan framförallt härledas till försäljningen av lyxvaruhuset Selfridges,  som i augusti i år såldes till ett thailändskt-österrikiskt samriskbolag till ett pris av 4 miljarder pund, motsvarande 49 miljarder kronor.

Fram till förra året har Selfridges också varit Alannah Weston primära sysselsättning. Under de senaste tjugo åren har hon arbetat som kreativ chef och innehaft posten som ordförande, skriver Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Växande skara starka affärskvinnor

I april i år tog Weston nästa steg i sin karriär och startade upp det egna familjeföretaget AWC Projects. Ett projekt som stärker hennes position på marknaden och utökar hennes förmögenhet.

Weston ansluter sig därmed till den växande skaran av rika affärskvinnor, som tar kontroll över sin egen förmögenhet och sitt entreprenörskap.

ANNONS

En trend som följer i mediamogulen Oprah Winfrey och tennislegenden Serena Williams spår och väntas växa snabbt under de kommande åren, enligt en McKinsey-rapport. Detta sedan allt fler kvinnor tar för sig och investerar i teknik och krypto, vilket borgar för en ljus framtid för världens kvinnliga entreprenörer.

Så även i Sverige där kvinnliga entreprenörer blivit en kraft att räkna med inom svenskt näringsliv.

Sveriges mest uppmärksammade

Ett känt exempel på det är Isabella Löwengrip som 2005 slog igenom med bloggen “Blondinbella” och idag  tillhör en av Sveriges mest uppmärksammade entreprenörer.

Hit hör också affärskvinnan Gunilla von Platen som utnämndes till “Årets affärskvinna 2019” och fortsätter göra avtryck i ett antal bolagsstyrelser. Hon är även listad som en av Sveriges mäktigaste kvinnor 2022 av Dagens Industri. 

Sist men knappast minst är förstås Cristina Stenbeck, som i egenskap av äldsta barn till Jan Stenbeck axlat rollen som en av Sveriges absolut mäktigaste affärskvinnor.

Läs även: Forbes listar USA:s rikaste selfmade-kvinnor

Läs även: Så kan en kortare arbetsvecka bromsa inflationen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS