Genom det skärpta alkoholförbudet hotas många företag av konkurs. På torsdagen skramlade tusentals krögare runt om i landet med sina kastruller i protest mot att de statliga stöden tar alldeles för lång tid.

ANNONS

På torsdagen meddelade regeringen att man förlänger alkoholförbudet till 24 januari. Det var droppen som fick många restaurangägares kastruller att rinna över.

Upp till en fjärdedel hotas av konkurs inom den närmaste tiden, och krögare och restauranganställda över hela landet – gick därför ut på gatorna under torsdagen för att skramla med kastruller och lock, i protest.

Enligt kändiskrögaren PG Nilsson, som är initiativtagare till manifestationen och huvud­ägare i restaurangkoncernen Svenska Brasserier, kommer beslutet ytterligare drabba företag – som redan har det svårt.

”För mitt bolag kostar detta 60 000 kronor om dagen i två veckors tid”, säger han till Di.

Hålla löften

Men protesterna handlar egentligen om att regeringen ska hålla sina löften om utbetalningar av de statliga stöden, som ska rädda företagen. PG Nilsson säger att det tar alldeles för lång tid för stöden att bli sökbara, och handläggningstiderna är även de – en trög process.

”Regeringen är duktig på att få media och allmänheten att uppfatta det som att företag nu kan få omställningsstöd till februari och permittera sina anställda till sista juni. Men än så länge är det bara ord.”

Konkurs hotar

Av landets omkring 18 600 aktiva restauranger är en fjärdedel inte kreditvärdiga. De hotas av konkurs under 2021.

Branschorganisationen Visita tror dock att det kommer gå betydligt fortare utför för många krögare, och uppger att det bara handlar om ett par månader innan många går i konkurs.

Även PG Nilsson säger till Di att många företag kommer gå omkull inom kort. Att de ska klara sig hänger, enligt honom, på om stöden betalas ut snarast. Samtidigt utdelar han en rejäl känga.

ANNONS
ANNONS

”Det är så otroligt dumt om staten har spenderat enorma summor på att hålla branscher vid liv och sedan inte är beredd att ta dem i mål.”

Krögarna kommer att fortsätta skramla i kastruller varje dag klockan 15 tills de ser förändringar med stöden.

Läs mer: Ilska över förlängt alkoholförbud: ”Nonchalant”