Anställda på Zalando anklagar företaget för att använda ”Stasi-liknande” metoder. Men e-handelsjätten, där Kinnevik är största ägare, anklagar studien för partiskhet.

ANNONS

Det är forskare vid Humboldtuniversitetet i Berlin, som för en studie lyckats gräva fram vittnesmålen från anställda på e-handelsbolagets huvudkontor i Berlin, skriver Sveriges Radio.

Svenska Kinnevik är storägare i Zalando där de anställda uppmanas sätta betyg på varandra, enligt rapporten. Arbetstagarna liknar det vid ett övervakningssystem som Stasi.

”Det innebär att kontrollen är överallt, du vet aldrig om någon betygsätter det du säger eller gör just nu”, säger Sascha-Christopher Geschke vid Humboldtuniversitetet i Berlin, till Sveriges Radio.

Svenska Kinnevik är storägare i företaget, vars system enligt rapporten pressar lönerna. Zalando själva, som mestadels är verksamt inom klädbranschen, hävdar att systemet är till för att förbättra produktiviteten och kallar studien partisk, enligt Sveriges Radio.

Sascha-Christopher Geschke menar att systemet ökar stress, press och misstro.

Även Zalando i Sverige ska ha vissa problem. På Zalandos lagerlokal utanför Stockholm har det kommit uppgifter om övervakning, smygfilmning och sexuella trakasserier, skriver Transportnytt och hänvisar till Aftonbladets avslöjande för några dagar sedan.

”Vi och vår partner Ingram Micro fördömer starkt alla typer av trakasserier och diskriminering och kommer fullt ut att stödja en oberoende utredning av anklagelser om missförhållanden i Brunna-lagret”, säger Zalandos talesperson Nathalie Fältlöv till Transportnytt.

ANNONS
ANNONS

Enligt Zalandos senaste ägarlista innehar Kinnevik 26 procent av aktierna i e-handelsjätten.

LÄS MER: H&M-rivalen: ”Mycket framgångsrikt år” [Dagens PS] >