Den som bedöms för att inte ha utseendet för sig riskerar att gå miste om jobbet. Så ser dagens bisarra klimat ut på arbetsmarknaden.

ANNONS

Rekryterare tillämpar i allt högre så kallad lookism eller beauty bias.

Det är alltså inte kompetens och erfarenhet som väger tyngst utan hur du ser ut, om du är mager eller rundlagd, vad du har för hårfärg och vilka kläder du har på dig i samband med jobbintervjun, som i pandemins tidevarv nu ofta avhandlas digitalt.

Den här typen tvivelaktig människosyn i samband med rekrytering var vanligare förut, men nu blommar den på nytt i pandemin, enligt vetenskapliga studier, skriver tidningen Chef och uppger att företeelsen som sådan ramlar mellan stolarna i frågan om diskriminering.

Ingen diskriminering enligt lagstiftningen

Enligt lag är lookism inte att betrakta som diskriminering och samtidigt vittnar många jobbsökare om hur de sållats bort av vad de själv tror beror på deras utseende.

I en undersökning med över 1000 jobbkandidater, som rekryteringsföretaget TNG gjort, svarar 14 procent att de ratats på grund utseendet.

Samtidigt medger nästan hälften, 46 procent av HR-cheferna, och 34 procent av cheferna i den årliga trendspaningen att jobbsökarnas utseende påverkar dem.

Mest vanligt är det i finansbranschen att människor inte anses duga på grund av sitt utseende, och näst vanligt är det i marknadsföringsbranschen, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Det kan också vara till nackdel för den som söker jobb att vara ”för snygg”, enligt Journal of Personality and Social Psychology , skriver Chef, som även berättar att kvinnor som sminkar sig ”för mycket” löper risk att gå miste om drömjobbet.

Läs även: Så får du rekryteraren att falla pladask [DagensPS.se] »