Av tusen privatägda teknikbolag 2020 så investerades bara en procent till kvinnors bolag. Samtidigt gick antalet mixade grundarteam, män och kvinnor, upp visar ny statistik.

ANNONS

Det är Di:s årliga sammanställning som visar att det investerades omkring 44 miljarder kronor i fjol i tusen privatägda teknikbolag. Det var, trots pandemin, ett rekordår för riskkapitalinvesteringar.

Under 2020 stod investeringarna i bolag grundade av kvinnor för knappt en procent av kapitalet, ungefär samma andel som tidigare år, skriver Di.

Mixade ökade

Skillnaden är istället bland mixade grundarteam, som gick upp från sex procent 2019 till elva procent i fjol.

Bolag som grundades av män fick förra året 88 procent av pengarna – en minskning från året innan då siffran låg på 93 procent.

Män grundar bolagen

Det är fortsatt mestadels män som startar bolag – för 2020 ligger siffran på drygt 82 procent av tusen bolag. Kvinnors bolag stod för drygt fem procent.

De största investeringarna under fjolåret  i bolag som grundades av män var i batteribolaget Northvolt, betalbolaget Klarna, vårdgivaren Doktor.se, elscooterbolaget Voi och ”fleet management”- bolaget Automile.

De bolag som hade kvinnliga grundare med de största investeringarna var algbolaget Swedish Algae Factory, DNA-screeningsbolaget 1928 Diagnostics, hästmodebolaget PS of Sweden, sportagenturen Wesport samt adresstjänsten Addressya de fem.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ängelinvesterarens plan – satsar på kvinnliga grundare