Ängelinvesteraren Sophia Bendz främsta mål är att stötta kvinnliga entreprenörer. Planen är att investera minst hälften i bolag med kvinnliga grundare, berättar hon för Dagens Industri. 

ANNONS

Sophia Bendz är en av Sveriges mest flitiga affärsänglar och har investerat i över 50 bolag. Med 15 års erfarenhet i tech- och investerarvärlden har hon fått en rad utmärkelser, som Årets Techprofil, och har dessutom gästföreläst på MIT.

Karriär på Spotify 

Bendz var tidigt i karriären global marknadschef på Spotify och har senare varit partner i riskkapitalbolaget Atomico. Förra året flyttade hon till Cherry Ventures, men är kvar på Atomico som rådgivare. Cherry Ventures fokuserar på att investera tidigt i bolag genom såddrundor. Aktierna i Spotify utgjorde grunden för hennes senare investeringar. 

“Ingen miljardär”

Ängelinvesteraren förtydligar att hon inte drivs av pengarna, utan att se bolag växa och utvecklas. ”Jag tjänade pengar på Spotify eftersom jag fick ta del av ett optionsprogram tidigt i ett bolag som varit fantastiskt bra. Sedan har jag gjort investeringar. Det som gått bra har jag återinvesterat. Ett exempel är försäkringsbolaget Hedvig, ett annat är Sana Labs – där gav min investering 20 gånger insatsen. Man kan säga att jag tjänat mer pengar än jag någonsin kunnat drömma om. Men jag är ingen miljardär.” 

“Statistiken bedrövlig”

I Sverige investeras mindre än 2 procent av allt riskkapital i bolag med kvinnliga grundare. “Det finns för få kvinnliga founders, för lite kapital som går till kvinnor och för få kvinnliga investment partners. Statistiken är bedrövlig”, säger Bendz, och tillägger att hon alltid haft som fokus att göra investmentvärlden mer tillgänglig för framtidens kvinnor. 

Satsar på kvinnliga grundare 

Nu har Bendz en investeringsstrategi som går ut på att satsa på bolag som grundats av kvinnor. ”53 procent av investeringarna i min privata ängelportfölj är i bolag med female founders. Jag är en av få som har backat så många kvinnliga grundare. Det är den siffra jag är mest stolt över. Det är skönt att ha en tydlig investeringsstrategi. Jag tror att bolag som är diversifierade kommer att gå bättre än andra”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

 Läs hela artikeln på Dagens Industri.

Läs mer: Sven Hagströmer gillar eget kursfall i Avanza