Interna strider hotar Traton. Samtidigt tar Volkswagenfacket över lastbilsjätten där Scania ingår.

ANNONS

Traton ägs med nästan 90 procent av Volkswagen och bland varumärkena ingår Scania med omkring 53 000 anställda, MAN och Navistar.

Interna strider

Nu hotar interna strider och avhopp Scanias ägare, skriver Di.

Bland annat vill Tratons finanschef Christian Schulz lämna bolaget eftersom han, enligt källor till den tyska tidningen Manager Magazin, känner sig begränsad av personalrepresentanter från Wolfsburg, som är hemstad för Volkswagen.

Samtidigt rapporterar flera tyska medier att MAN-chefen Andreas Tostmann är på väg bort på grund av intern kritik i MAN, och MAN:s finanschef Christian Schenk flyttar till Skoda.

Det kommer samtidigt som MAN förra veckan meddelade att bolagets högsta personalrepresentant Athanasios Stimoniaris lämnar MAN med omedelbar verkan, och även Tratons vd Matthias Gründler kan vara på väg bort från bolaget.

Ökad makt från Wolfsburg

I grunden verkar det vara missnöjet med ökande styrningen från Wolfsburg som får cheferna att lämna Traton. Framför allt rör det sig om konflikter med facktoppen Bernd Osterloh, som har beskrivits som den mäktigaste personen i Wolfsburg.

Bernd Osterloh har fyra decennier som fackligt aktiv bakom sig, varav 16 år som Volkswagens högste personalrepresentant och medlem i fordonsjättens styrelse. Det har tidigare stormat kring honom sedan han anklagats för att ha betalat ut höga bonusar inom Volkswagens ledning.

ANNONS
ANNONS

I Tyskland har facket stor makt och inflytande över företagen och när Bernd Osterloh tog plats i Tratons koncernledning som ny hr-direktör i somras – innebar det samtidigt att Wolfsburg fick ännu mer makt över Scaniaägaren.

AMF som är Tratons största svenska ägare avböjer att kommentera deras syn på att det tyska facket har tagit operativ kontroll över bolaget.

Läs mer: Scanias vd ser ljusning framöver – starkt orderläge [Dagens PS]