Dagens PS

Glastakets förbannelse: Nu åker kvinnliga toppchefer

I och med Breskys avgång från Stora Enso har två av fem kvinnliga vd:ar fått gå från stora börsbolag i Finland inom loppet av bara några månader. (Foto: Pixabay)(Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 25 sep. 2023Publicerad: 25 sep. 2023

Det är tuffa tider för toppchefer. I synnerhet om du är kvinna. Det visar en färsk rapport över kvinnliga direktörer utförd av Näringslivets delegation Eva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare i sommar avgick Telias vd Allison Kirkby.

Under förra veckan kunde Dagens PS rapportera att Stora Ensos vd Annica Bresky fått lämna sin stol efter närmare fyra år på posten – och det med omedelbar verkan.

Ett besked som där och då aldrig fick någon närmare förklaring, mer än att Bresky efterträds av Hans Sohlström.

Det gav förstås upphov till en del frågor.

Däribland hur Bresky kunde erhålla en guldmedalj från Ingenjörsvetenskapsakademin för att sedan få sparken samma dag. Något som Dagens Industri frågade sig.

Toppchefer
Det ligger i sakens natur att fundera kring varför manliga chefer och deras snedsteg, tenderar att accepteras oftare än kvinnors. Åtminstone utåt sett.(Foto: Pixabay)

Toppchefer i minoritet

I och med Breskys avgång har nämligen två av fem kvinnliga toppchefer fått gå från stora börsbolag i Finland inom loppet av bara några månader, skriver Hufvudstadsbladet.

En procentuell minskning från 37,5 procent under 2020 till 36,3 procent under förra året, som förstärks av det faktum att antalet kvinnliga toppchefer redan från start är i minoritet.

En titt på medelstora bolag visar i sin tur att de kvinnliga cheferna är något fler där, även om antalet fortsatt lämnar en del att önska.

Så även i Sverige.

Det visar en färsk den så kallade glastaksbarometern, utförd av Näringslivets delegation Eva.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Färre kvinnor i styrelserummet

Enligt Evas sammanställning har antalet kvinnor i ledande position sjunkit från 43 procent under 2021 till 41,7 procent under 2022.

Som tillägg till det har även antalet kvinnor i styrelserummet gått ned.

En utveckling som enligt Emilia Kullas direktör på Eva, sätter press på nomineringskommittéerna i de stora börsbolagen.

I synnerhet om gränsen för jämlikhet på 40 procent ska efterlevas.

Missa inte: Michaela Berglund: Kvinnor investerar i andra kvinnor

Mellanchefernas död

Så är det förstås inte bara kvinnliga toppchefer som just nu får gå. På senare tid har Dagens PS återkommande kunnat rapportera om mellanchefernas död och huvuden som rullar.

Med det sagt ligger det i sakens natur att fundera kring varför manliga chefer och deras snedsteg, tenderar att accepteras.

Åtminstone utåt sett.

Ett färskt exempel på det utgör Jouko Karvinen och Jukka Härmälä på Stora Enso, som trots sina magplask fått en skonsammare behandling av bolagets styrelse än Annica Bresky.

Styrelserummet vs grundskolan

Att detta skulle vara en vedertagen strategi är dock inget som Emilia Kullas vill skriva under på.

ANNONS

“En vd ansvarar för företagets verksamhet inför styrelsen och ett börsbolag ska generera vinst till aktieägarna. Sedan spelar det ingen roll om det är en man eller en kvinna som kanske misslyckas med sitt uppdrag”, säger hon till Hufvudstadsbladet.

Däremot understryker Kullas att uppdelningen i styrelserummet tar sin början redan i grundskolan, där flickor som regel styrs in på mer mjuka värden. Det är följaktligen redan i grundskolan som en förändring måste ske.

Relaterad läsning:

Ny rapport: Chefer har lägst dödlighet

Krisens år: Nu rullar toppchefernas huvuden

Efter AI och mellanchefernas fall: Därför ska du skrota karriärstegen

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS