Dagens PS

Forskare sågar regeringens skattepolitik: "Dålig åtgärd"

forskare
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) får svidande kritik från sin tidigare medarbetare, nu forskare, för att brytpunkten för statlig skatt inte höjs enligt praxis. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 sep. 2023Publicerad: 05 sep. 2023

Att brytpunkten inte höjs för statlig skatt är “fel väg att gå” och en “dålig åtgärd”, dundrar nu forskare som tidigare jobbat under Elisabeth Svantesson (M) med skattefrågor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plötsligt ändrade regeringen fot och meddelade att den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig skatt uteblir.

Nivån blir kvar på 51 000 kronor i stället för nära på 57 000 kronor, vilket innebär att fler tvingas betala statlig skatt för att finansiera regeringens reform om ett nytt jobbskatteavdrag, som beräknas kosta 11 miljarder kronor.

Läs mer här: Regeringens löfte: Nu sänker vi din skatt Dagens PS

Enligt Svenska Dagladet innebär det att 330 000 fler svenskar åker på statlig skatt och kritiken har kommit från en rad håll mot regeringens kovändning i frågan.

Får tummen upp av sparekonom

Särskilt inom de egna moderata leden är upprördheten stor.

Läs mer: Rasar efter beskedet: “otroligt dumt” Dagens PS

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tycker dock att det är “en smart manöver politiskt”, säger hon till SvD, av Tidöpartierna i regeringen att flirta med låg- och medelinkomsttagarna.

ANNONS

Dessutom får alla en del av skattesänkningen, konstaterar hon, även om det inte blir lika mycket nu som det var tänkt från början för höginkomsttagarna.

Lika imponerad är inte forskaren Jacob Lundberg, som tidigare varit sakkunnig hos finansminister Elisabeth Svanteesson (M) i skattefrågor.

ANNONS

Senaste nytt

Forskarens attack på regeringen: “Under all kritik”

“Sverige har en av världens högsta marginalskatter. Den träffar dessutom från relativt låga inkomster i ett internationellt perspektiv. Det är ganska många som betalar statlig inkomstskatt. Att man vill att ännu fler ska betala den statliga inkomsten är under all kritik. Jag tycker att det här är helt fel väg att gå”, säger han till Affärsvärlden och tycker att beslutet är “en dålig åtgärd i sak”.

Han påpekar att brytpunkten fungerat i skattesystemet i 30 år, och att överge praxis på grund av hög inflation är inte rätt, därför och sågar han reformen som han beskriver som “skatteväxling”.

Han får medhåll i Afv av Danske Banks chefekonom Michael Grahn, som tror att regeringen är under press och att det är bakgrunden till att det nya jobbskatteavdraget mejslats fram.

“I praktiken innebär det ju att man höjer inkomstskatten för de som betalar statlig skatt och sänker den för de som ligger under skiktgränsen. Kostnadsmässigt går det jämnt ut för statskassan”, säger Grahn.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS