Dagens PS

Flyganalytiker efter domen: Konkurs hotar SAS

SAS
Flygexperter säger att konkurs hotar SAS om flygbolaget nu tvingas återbetala hela statsstödet under pandemin. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 maj 2023Publicerad: 11 maj 2023

Konkurs hotar SAS enligt flyganalytiker efter EU-domstolens beslut som kan tvinga flygbolaget att återbetala statsstödet under covid-pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS kunde rapportera på onsdagen ger EU-domstolen Ryanair rätt.

Under pandemin fick SAS statsstöd på totalt 11 miljarder kronor från sina statliga ägare Sverige och Danmark.

EU-kommissionen godkände stödet men EU-domstolen har nu kommit fram till att det beslutet innehåller “flera fel”.

Läs mer: SAS covidstöd felaktigt – förlorar i EU-domstolen

Lågprisbolagt Ryanair hävdade att stödet var orättvist och snedvred konkurrensen, vilket EU-domstolen också konstaterar.

Om SAS nu måste återbetala pengarna innebär det ett direkt hot om omedelbar konkurs för det redan skuldtyngda flygbolaget.

Flyganalytikern: SAS har redan skulder på 20 miljarder

Det säger flyganalytikern Jan Ohlsson till TV4 Nyheterna då SAS redan genomgår en bolagsrekonstruktion och har ansökt om konkursskydd i USA genom ett så kallat Chapter 11-förfarande.

“Det var för att SAS hade 20 miljarder i skulder, som man inte har pengar att betala, så lägg till elva miljarder på det”, säger Jan Ohlsson till TV4.

Den bolagsrekonstruktion som det pressade flygbolaget är föremål för sker med hjälp av bolagets majoritetsägare Apollo global management, som tagit flera av SAS tillgångar i pant.

“Om SAS hamnar på bar backe och tvingas gå i konkurs, kommer Apollo management lösa in panten. Det skulle medföra nedlagda linjer, flygplan skulle försvinna från flottan och Eurobonussystemet skulle säljas”, säger Jan Ohlsson.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Analyschef: Full återbetalning är ett skräckscenario

Jacob Pedersen, analyschef vid danska Sydbank, konstaterar att EU-domstolens utslag är en mardröm för SAS.

“Skräckscenariot är en full återbetalning av statsstöden på 11 miljarder kronor. Det kommer med mycket stor sannolikhet resultera i en konkurs för SAS”, menar även han i en analys, uppger TT.

Enligt Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för statsstödsfrågor, är det oklart om flygbolaget tvingas återbetala statsstödet.

Praxis är att alla olagliga statsstöd ska återbetalas men beslutet från EU-domstolen går samtidigt att överklaga, vilket kan mynna ut i en lång process där återbetalningen helt undviks, enligt Jacob Pedersen, skriver TT.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS