Dagens PS

SAS covidstöd felaktigt – förlorar i EU-domstolen

SAS
SAS vd och koncernchef Anko van der Werff. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 maj 2023Publicerad: 10 maj 2023

SAS och Lufthansa förlorar mot konkurrenten Ryanair i EU-domstolen angående statligt covidstöd under pandemin. SAS osäkra läge blir nu ännu mer pressat. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-kommissionen godkände under 2020 statsstöd från Sverige, Norge och Danmark till SAS när covid-19-pandemin slog till och flygplanen blev stående på marken.

Det fick det irländska lågprisbolaget Ryanair att protestera, då de menade att det snedvred konkurrensen i flygsektorn i EU. Ryanair protesterade också på samma sätt mot att Lufthansa räddades av Tyskland, med stöd från Schweiz, Belgien och Österrike.

Nu får Ryanair rätt – EU-domstolen annullerar EU-kommissionens beslut som de menar innehåller “flera fel” och att det var fel att anse att Lufthansa “inte kunde få finansiering på marknaderna för hela sina behov”, rapporterar Bloomberg.

För Lufthansas räkning bör domens effekter bli relativt begränsade, då de redan återbetalat stödet på 9 miljarder euro och köpt ut tyska staten ur bolaget med vinst till skattebetalarna, enligt Lufthansas vd Carsten Spohr.

För SAS är läget mer osäkert. SAS hade trots covidstöd svårt att få hjälp från långivare och aktieägare, och ansökte i juli 2022 om konkursskydd i USA. Rykten gör gällande att Apollo Global Management siktar på att ta en majoritet i bolaget, enligt Reuters.

SAS kan bli skyldigt att återbetala Danmarks och Sveriges statsstöd på totalt 11 miljarder svenska kronor, en fråga som fortfarande är oklar då EU-kommissionen inte kommenterar saken.

”Vi har inga kommentarer i detta läge om återbetalning”, sade kommissionens taleskvinna i konkurrensfrågor Arianna Podesta till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

Läs även: SAS vd lättad över passagerarlyft

Läs även: SAS: ”Gamfond” vill ta majoritetspost i krisbolaget

Läs även: SAS gör brakförlust på 4 miljarder

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS