Dagens PS

Flox har svinbra idé med enorm potential

Flox har en svinbra idé
Vildsvin skadar grödor för miljardbelopp varje år, så Flox produkt kan hjälpa bönder att spara pengar. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 29 nov. 2021Publicerad: 29 nov. 2021

Svinbra idé kan ge klirr i kassan för startupen Flox. Drönarbolaget har utvecklat en produkt som kan spara miljardbelopp för bönderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vildsvin orsakar varje år skador för miljardbelopp i Sverige. Nu kommer startupen Flox med en produkt som begränsar skadorna för bönderna. Drönarbolaget Flox är från början en avknoppning av ett KTH-projekt som jobbar med AI-analys och autonoma drönare.

Idén som nu utvecklats till en färdig produkt handlar om att vildsvinen ska skrämmas bort från markerna med hjälp av ultraljud.

“Vi skadar eller dödar inga vilda djur. Men vi upplevs däremot väldigt störande för djuren vilket får dem att ge sig av”, säger Sara Nozkova, vd och medgrundare för Flox till Breakit. 

Drönarna täcker stora områden, dygnet runt, och med värmekamera upptäcks vildsvinen. Drönaren slungar sedan ljuden mot djuren och skrämmer bort dem.

Investering på 150 000 kr

Under hösten har tekniken testats, och i början av nästa år räknar Flox med att sälja de första drönarna. Investeringen för markägaren blir runt 150 000 kronor, en summa som Sara Novotny från Flox säger kan hämtas hem redan första året tack vare minskade skador.

“Potentialen är enorm. I till exempel USA uppskattar myndigheterna skadorna från vildsvin till 2,5 miljarder dollar varje år”, säger Sara Nozkova.

Nu ska Flox försöka få in riskkapital för expansion, och den internationella marknaden lockar.

ANNONS

“Vi diskuterar med flera riskkapitalbolag både i Europa och USA. Målet är att stänga en finansieringsrunda på mellan 100 och 200 miljoner kronor under nästa år, helst redan under våren”, säger Sara Nozkova.

Tekniska utmaningar kan hota 

Det största hotet mot en expansion är enligt Nozkova att man stöter på tekniska utmaningar när produkten börjar användas av många.

“Det är omöjligt att veta exakt vad som händer i alla situationer, det måste man testa sig fram till”, säger Sara Nozkova.

Läs mer: Teknologier att hålla koll på: 22 saker 2022

Läs mer: Är detta världens tystaste passagerarplan?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS